Сваком својом активношћу “тројка” све више показује да живимо у двије државе

16.11.2023.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да сваком својом активношћу “тројка” све више показује да већ живимо у двије државе, а остало су формалности и питање је дана када ће се и то десити.

– Својим лажима на рачун Републике Српске и прикривањем радикалних милитантних група за чије постојање и свјетска јавност зна, показују да немају вољу да се то питање ријеши, те тако негирајући опасност и проблеме који постоје постају кључна пријетња за безбједност свих становника у БиХ – указао је Додик.

Чињеница је да нико није реаговао на скандалозну пријетњу иранског амабасадора да ће као и прије 30 година “похитати” у помоћ, ако се појави проблем за БиХ, рекао је Додик, показује њихово лицемјерје.

– С друге стране шаљу писма о наводном малигном руском утицају и то неко треба да подржи, а зна се каква је улога Ирана била и каква се улога у дијелу радикалних бошњачких структура прижељкује и даље – нагласио је Додик за Срну упитан да прокоментарише писмо које су упутили посланици и делегати “Тројке” институцијама ЕУ и САД.

Предсједник Српске је оцијенио да је евидентно да су у недостатку идеја позвали и цијелу међународу заједницу да заштити неуставни Суд и Тужилаштво БиХ и тако још једном показали да желе да утичу на политички процес који се води против институција Српске и њега као предсједника Републике, те шта је стварна замисао тог правног циркуса.

Он је нагласио да је јасно да је Милорад Додик једино пријетња њиховом унитаризму и ничему другом.

Додик је поручио политичким муслиманима који причају о мултиетничности да прво питају Србе и Хрвате који живе у Сарајеву како заправо та мултиетничност изгледа из њиховог угла.

Док су им пуна уста хвале како је све бајно и сјајно и нико не жели да доминира над другим народом, рекао је Додик, нека само прегледају извјештаје медија у Федерацији, како говоре о својим комшијама Србима и исмијавају чињеницу да постоје Срби, који захваљујући својој способности могу да раде било гдје, па и у том истом Сарајеву, али то некоме смета и предмет је подсмијеха, али и иживљавања.

– Нисам ја послао писмо, него су га послале ваше колеге. Вама нико не брани да пишете шта хоћете. Лагали сте годинама, па можете и да наставите. Ако хоћете да покажете ишта мало даље од ове пропаганде морате да престанете лагати око Кремља и осталог. Русија је за нас пријатељска земља и ми ћемо и даље сарађивати. Наставићемо радити у интересу Српске. Вама као полтронима страних амбасада ништа друго и не приличи него да измислите да сви странци имају своје полтроне – истакао је Додик.

Он је подсјетио да Русија никада ништа није тражила од Републике Српске, нити тражи.

Према његовим ријечима, Русија тражи поштивање територијалног интегритета БиХ и уважава чињеницу да стране у БиХ треба да се договарају, без присуства странаца и то је руски званични став.

– Нема никаквих подземних активности, те да су подземне активности само у вашим главама – поручио је Додик и додао да види да се опет држе своје “лијепе дјечје пјесмице” о сецесији.

– Да вам кажем, никакав план о сецесији нема, али да ћемо прихватити ваше приче о томе како ћете направити унитарну БиХ, то сигурно нећемо. Једна од варијанти да вам се супротставимо јесте да се мирно разиђемо. То је нешто што ће се десити и ви то савршено добро знате. Зато сте овако нервозни и зато пласирате причу о томе да су један човјек и једна партија нешто криви, а ви сте бајни, бајна понуда свима. Је л’ да? Треба само вас да слиједимо и овдје ће тећи мед и млијело? Наравно, то није истина, а најбоље о томе говоре избори. Ми смо за вас, што се тиче СНСД-а, на политичкој сцени БиХ политички гиганти, како је то рекла Жељка Цвијановић, а ви сте тек маргиналне умишљене периферне сподобе које покушавају да продају своју идеологију и своју политику. Још једном да вам кажем да немам план о сецесији, али мислим да ћемо се мирно разићи управо због ваших политика – закључио је Додик.

Подијели: