Сви који су учествовали у продаји диплома морају бити санкционисани

25.02.2023.

Дијелом се слажем са ставовима које је изнио Маринко Умичевић у вези с проблемом лажних диплома, али се не слажем с лоцирањем криваца у Влади Републике Српске и поједих министара, па ни Антона Касиповића.

Слажем се да сви они који су учествовали у продаји диплома морају бити најоштрије санкционисани, те да установама у којима је то била пракса треба да буду одузете лиценце за даљи рад. У том смислу подржавам рад свих надлежних институција да ову појаву истраже до краја и казне све одговорне.

Потребно је испитати и утврдити ваљаност диплома које долазе из ових приватних факултета на основу којих су поједини запослени у институцијама власти, као и да се детаљно испитају и дипломе из Травника и Широког Бријега на основу којих су се појединци запошљавали у њима.

Међутим, треба редефинисати читав систем високог образовања који је на овај начин успостављен по Болоњском процесу. Он је моделиран по захтјевима из Европске уније као дио реформи које су тражили да буду спроводене и по устаљеном правилу били смо условљени да бисмо добили одређена средства из европских фондова.

Треба да уђемо у процес провјере и новог лиценцирања свих приватних факултета у вези с којима с правом постоји негативан став јавности. Ово је суштински важно питање за Републику Српску и морамо ући у тај процес. У вези с тим је Умичевић у праву.

Подијели: