Својим мијешањем Сатлер нас само удаљио од преговарачког процеса

27.10.2023.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да став Делегације ЕУ у БиХ у вези са сједиштем апелационог одјељења Суда БиХ потврђује да у БиХ не може бити разговора и договора све док неко споља намеће ставове, сврставајући се на једну страну.

На питање Срне да прокоментарише мишљење Делегације ЕУ да сједиште апелационог одјељења треба да буде у Источном Сарајеву, Додик је одговорио да би, ако Јохан Сатлер има неке дугове према сарајевским политичарима, а очигледно има, било добро да рачуне пребијају на неком другом мјесту и на други начин, не увлачећи Републику Српску у то.

Чињеница је да су, рекао је Додик, усљед политичке инфериорности домаћих актера, и Европљани одлучили да глуме Американце и одређују се о разним питањима која нису у опису њиховог дјеловања.

– И умјесто да им сви, без обзира из ког ентитета долазимо и којој партији припадамо, кажемо да не могу глумити домаће политичаре са европском адресом, у БиХ се њихове изјаве преносе некритички и као нормалне. Тридесетогодишња окупација је очигледно оставила озбиљне посљедице на менталитет како политичара, тако и медија, али и укупне јавности – указао је Додик.

Што се тиче закона о Суду БиХ, Додик је поручио Сатлеру да себи оснује суд и одређује гдје ће бити апелационо одјељење.

– Изјавом о томе да сједиште треба да буде у Источном Сарајеву, а не Бањалуци, Сатлер нас је удаљио од преговарачког процеса о законским рјешењима која се траже од БиХ – навео је Додик.

Подијели: