Трајна веза Српске и манастира Хиландар

15.03.2024.

Пише: Милорад Додик

Усвајањем Закона о очувању културног и историјског насљеђа светог манастира Хиландар још једном је потврђена синергија која постоји између Српске и манастира Хиландар.

С поносом смо одлучили да учествујемо у очувању Хиландара, православног духовног центра и огледала српске душе.

Наиме, Република Српска уврстила се у дуги историјски низ ктиторства најважнијег српског манастира, с ванвременском баштином.

Као припадници српског рода завјетовани смо да бринемо о непроцјењивом културном насљеђу које чувају хиландарске ризнице, а посебно фрескопис, иконе, рукописне књиге, и чине културну баштину првог реда.

На овај начин Српска ће пружати институционалну подршку у свим видовима живота и дјеловања манастира Хиландар, као што су организације обиљежавања значајних датума и подршка свим догађајима који за циљ имају очување традиције и културе историјског насљеђа манастира Хиландар.

Такође, на основу овог закона пружаћемо и сталну финансијску подршку у реконструкцији манастирског комплекса који је пострадао у великом пожару 2004. године.

Поносан сам јер су институције Српске у претходне двије деценије у Републици Српској обновиле стотине објеката Српске православне цркве, на чему ћемо предано радити и у наредном периоду.

Истовремено, веома је важно да кроз образовање – вјеронауку, развијамо посебну димензију присуства Цркве у друштву и да на нове генерације упорно и истрајно преносимо највредније хришћанске вриједности за српски народ.

Вјерујући народ Српске је у Српској православној цркви увијек налазио духовну снагу за своје постојање, и Црква, као неизоставан дио нашег идентитета, нас је као народ непрекидно позивала и окупљала да упражњавамо све вриједности као народ мира.

Западни неолиберализам тежи да уруши темеље православног карактера и нашег друштва, напада на традиционалне вриједности српског народа, и тим насртајима се морамо одлучно одупријети.

Kроз цјелокупну историју српског народа молитве са Хиландара су нас духовно водиле кроз тешка времена. Вјерујем да ће и кроз овакву везу Српске и манастира Хиландар благослов хиландарског братства и Пресвете Богородице увијек бити са народом Српске.

Подијели: