“Вољом народа трећи пут сам овдје, једнако сам срећан и поносан”

15.11.2022.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас након преузимања дужности да је вољом народа трећи пут предсједник Српске и поручио да ће са још више одговорности и посвећености радити на њеном очувању.

“Трећи пут сам овдје. Народна воља, наш ангажман, околности су то све хтјеле. Једнако сам срећан и поносан, а морам рећи и одговорнији него што сам можда био први пут. Функција предсједника Републике није само оперативна, она је и симболична, у себи носи и политички, морални, психолошки и сваки други дигнитет”, истакао је Додик током свечаног чина преузимања дужности од досадашњег предсједника Жељке Цвијановић у Палати Републике у Бањалуци.

Он је нагласио да ће појачати рад с обзиром на то да предстоји изазовно вријеме.

“Ако будемо окупљени, ако будемо разумјели, ако заједно будемо објашњавали и доносили мјере, можемо да успијемо. Све друго води у хаос, неизвјесност, а било каква дестабилизација могла би трајно да угрози постојање Републике Српске. Моја улога и задатак јесте да се управо то не деси, да се не деси дестабилизација”, рекао је Додик.

Он је подсјетио да је прије четири године заједно са Жељком Цвијановић стајао на истом овом мјесту, само у обрнутим улогама.

“Ја сам ишао у Сарајево, она је остала овђе, сад она иде у Сарајево, а ја остајем овдје”, навео је Додик.

Он је рекао да је функција предсједника Републике Српске веома одговорна и да ће је обављати са доста љубави, енергије, као и непраштања за минималне пропусте.

“Мораћемо да уведемо више одговорности и реда међу све нас, па и за мене самог. Порадићу на себи да будем бољи, то ћу учинити заједно са вама и вјерујем да ћемо успјети да заједнички прођемо кроз све изазове стабилни, мирни и да будемо задовољни”, рекао је Додик.

Он је захвалио свим амбасадорима који су присуствовали данашњој свечаности, посебно Kине, Руске Федерације и Србије за које је истакао да су велики пријатељи Републике Српске.

“Могли су овђе да дођу и други, али је њихов избор да не дођу. Тако ћу и ја поштовати свој избор у односу према њима”, навео је Додик.

Он је рекао да сви који су данас били присутни показују да поштују демократску вољу народа, док данас нису овђе они који су учествовали у томе да се не поштује демократска воља народа.

“Наставићемо даље да радимо, сви окупљени овдје. Живи и здрави били! Живјела Република Српска!”, поручио је Додик.

Свечана примопредаја уприличена је након што је Додик положио свечану заклетву на конститутивној сједници 11. сазива Народне скупштине Републике Српске.

Свечану заклетву на сједници је положила и новоизабрани српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић.

Подијели: