У Бриселу ћемо видјети колико је Европа озбиљна према нама

04.12.2023.

Република Српска је озбиљан и конструктиван партнер који активно доприноси убрзању европског пута БиХ и то се види у свему што је до сада урађено на том путу. У Бриселу ћемо видјети и колико је Европа озбиљна према нама, поручио је предсједник Републике Српске Милорад Додик.

– Ако се одступи од ранијих најава, а видимо да би се то могло десити, то онда значи да нису довољно искрени према БиХ – рекао је Додик.

Предсједник Српске је поновио да је тешко бити оптимиста, нарочито ако се види колико неке од чланица које се противе отварању приступних преговора не разумију прилике и односе у БиХ.

– Оптужбе које од Холандије долазе на рачун Српске показују колико не познају структуру БиХ и њен Устав, па представнике Српске оптужују да “подривају” и непостојеће институције – јасно је поручио Додик.

Додик истиче да ће Српска и даље остати на својим првобитним позицијaма.

– БиХ може ући у ЕУ само без страног фактора. То значи да нема ни високог представника, ни правог ни лажног, а ни страних судија. Ако опет одступе од тога, онда не могу говорити да је Српска та која кочи процесе. То раде странци и то је већ јасно – нагласио је Додик.

Према његовим ријечима, пут БиХ у ЕУ могу срушити само такозване босанске патриоте, које су срушиле и институције БиХ, претвориле их у страначке просторије и муслиманске испоставе.

– Нико не рeагује на циркус који данима гледамо у Федерацији и покушаје да се ситуација у БиХ доведе до усијања. Једина реакција која долази из ЕУ и Америке тиче се увијек Републике Српске и такав једностран приступ мораће се мијењати – истакао је Додик.

Подијели: