У наредних 30 дана предложићемо споразум о мирном разграничењу

23.05.2024.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик најавио је данас уБратунцу да ће у наредних 30 дана бити предложен споразум о мирном разграничењу.

“Ми данас крећемо са формалном одлуком да се тражи мирно разграничење. Предложићемо да се прво разјасне политичке надлежности везано за ентитете, а да сачувамо и оставимо садашњи модел функционисања привреда и у року од неколико година да то прилагодимо моделу мирног разграничења”, рекао је Додик у Братунцу.

Он је истакао да нико никога не треба да дира, да српски народ напросто више не може да живи у овој БиХ.

Додик је истакао да је ово што су урадили са резолуцијом о Сребреници, о чијем приједлогу ће се данас расправљати у Генералној скупштини УН, урађено бесправно, да нису уважавали Србе.

Предсједник Српске је појаснио да се само ако је трочлано Предсједништво БиХ донијело одлуку онда може покренути иницијатива у УН.

“То се није десило. То није тако. Они лажу”, истакао је Додик.

Он је навео да није никакво чудо да УН, које држе Американци, то ради, наводећи да су Србе два пута бомбардовали, а да о томе није било одлуке Савјета безбедности УН.

“Много што остаје прекришено. Ми морамо да се томе супроставимо. Наше супростављање је мир. Наше супростављање је мирни разраз. И то је оно што данас овдје желимо да поручимо”, рекао је Додик, који је данас са премијером Радованом Вишковићем положио вијенце на Централни спомен-крст на братуначком гробљу.

У Сребреници ће данас бити одржана сједница Владе Републике Српске у присуству предсједника Републике Српске, министара из Српске у Савјету министара, као и начелника и градоначелника локалних заједница са подручја Бирча и Подриња.

Подијели: