У немогућим условима Вучић извукао максимално

08.03.2023.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да су видљиви напори међународне заједнице да се, током сукоба у Украјини, вишеструко појача притисак за рјешавање балканских питања, јер сада, као наводи, “не морају ни минимално да се осврћу на ставове Русије”.

Додик је нагласио да је једно од тих питања и питање односа између Београда и Приштине и покушај да се ужурбано дође до резултата који међународна заједница очекује, због чега је и понудила француско-њемачки споразум по систему “узми или остави”.

– По њиховој логици, кад то ријеше, острвиће се на Републику Српску како би опет за њих испословали БиХ какву они желе. У тако створеној атмосфери, позиција Србије, односно предсједника Александра Вучића, веома је тешка и сложена. Или прихвати и потпиши оно што хоћемо или си крив, а то значи мораш бити кажњен – истакао је Додик.

Он наглашава да се у овом случају десило нешто ново код ЕУ, која непотписани споразум проглашава валидним и тако врши додатан притисак.

– ЕУ и Аљбин Курти на једној страни, јединствени и упорни, а предсједник Вучић сам, препуштен себи и својим способностима. Једину тактику коју је могао изабрати је она ‘хоћу, а нећу’ и мислим да ју је успјешно манифестовао. Он то сигурно неће рећи, а и не би било корисно, али свако ко прати процес међународног преговарања морао би то да примијети. Зато мислим да је предсједник Вучић у немогућим околностима извукао максимално – рекао је Додик за Тањуг.

Он додаје и да је Вучићево “разговарајмо”, ЕУ прогласила за успјех, тврдећи да је успјела и без потписа, док је Вучић, како каже, пажљиво изабраном тактиком да могу да се договарају наводна рјешења за нормализацију, јасно рекао да нема признања и да нема чланства у УН.

– Епилог је јасан – нема споразума, јер није потписан и тај посао је далеко од завршеног. Сада ЕУ тражи да се за споразум који није потписан сачини план имплементације, дакле да се спроводи правно необавезујући споразум – појаснио је Додик.

Он додаје да су из службе ЕУ за иностране послове објавили текст “непотписаног и неприхваћеног споразума” и тако дали снагу разним спиновањима о том споразуму.

– Зато се ЕУ нада да ће на састанку у Охриду постићи договор о плану за имплементацију неправног споразума, како би добили било какву правно обавезујућу Форму за Београд и Приштину – упитао је Додик.

Он додаје да та наметнута тактика за крајњи резултат има то да се “узме и остави” и да оно што је ЕУ објавила као споразум, на крају испадне да је остављено, да ниједан стратешки уступак није дат и да је све био само још један покушај, до нове прилике.

(Срна)

Подијели: