У повратку коријенима наћи снагу за будућа времена

10.06.2023.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик поручио је данас у Маутхаузену да би страдалнички низ српског народа у прошлом вијеку морао да се претвори у енергију за његово уједињење те указао да би у повратку коријенима требало наћи снагу за будућа времена.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Милорад Додик (@mdodik.official)

Додик је у обраћању, након освештања Спомен-капеле на Војном гробљу у Маутхаузену, изразио задовољство што је након 100 година дошло вријеме да се обиљежи ово мјесто и да се покаже да неће нестати сјећање на ово српско страдање.

Предсједник Српске је изразио захвалност страдалим прецима на вјери и повјерењу које је су имали бранећи српски идентитет који је везан за Српску православну цркву, национално осјећање, писмо и језик.

“Као што су они онда, тако сте и ви данас, у савременој Аустрији, браниоци нашег идентитета и вјере и зато сам поносан што сам овдје са вама”, рекао је Додик.

Он је подсјетио да је 2014. године када је долазио на ово мјесто био помало постиђен чињеницом да оволики број страдалих Срба нема достојно обиљежје и да је тада прихватио иницијативу о изградњи Спомен-капеле те са министром у Влади Србије Николом Селаковићем водио бригу да се овај објекат заврши.

“Наставићемо да радимо да се садржај додатно попуни и да се истакну имена страдалих””, додао је Додик.

Предсједник Српске је нагласио да је српска историја тешка и да је српски народ у два велика рата скоро преполовљен.

Он је подсјетио да је у Првом свјетском рату погинуло пола мушког становништва, од којих дио и у Маутхаузену, да је у било 300 логора у којима је страдало 200.000 Срба.

Он је додао да је у Првом свјетском рату у логору у Добоју убијено 10.000 Срба од којих скоро 1.000 дјеце, додајући да су то били први концентрациони логори.

“Одатле, па одавде, па опет у круг па све до Аушвица, Дахауа, Јасеновца, Пребиловаца, Јадовна, Брода на Дрини, Гаравица код Бихаћа, Шушњара код Санског Моста, па све до посљедњих оних у `Лори` у Сплиту почетком деведестих година гдје су опет страдали наши људи, па до `Виктор Бубња` у Сарајеву гдје су привођени Срби и тамо убијани само зато што припадају српском народу и српској вјери”, навео је Додик.

Он је истакао да је читав прошли вијек – вијек страдања.

“И данас живимо у нестабилном свијету, несређеном у којем ми Срби морамо да знамо како ћемо се кретати даље и та осмишљена политика и српско јединство на том плану може искључиво да буде ваљан одговор страдалницима и оним који су страдали у име српства, српске идеје и српског народа”, истакао је Додик.

Он је подсјетио да је Јасеновац, као највеће стратиште српског народа, гдје је 500.000 побијених за идеју хрватске усташке државе која је имала програм да једну трећину Срба побије, једну расели, једну покрсти, покатоличи.

Према његовим ријечима, тада је у Бихаћу живјело 54 одсто Срба, а данас их има, словом и бројем, а не процентима, укупно само 24.

“Страдалнички низ прошлог вијека морао би да створи нашу енергију коју бисмо могли да претворимо у енергију за наше уједињење које не мора увијек само да значи територијално уједињење, него нашу посвећеност нашем народу не мрзећи друге, као што смо то чинили и онда када смо страдали. Морамо да се вратимо нашим коријенима и у нашим коријенима да нађемо нашу снагу за будућа времена”, нагласио је Додик.

Он је рекао да је Србија отаџбина српског народа и указао да су у такозваном велеиздајничком процесу који су аустроугарске власти организовале у Бањалуци, посљедње ријечи Драгољуба Кесића који је осуђен на смрт, биле “јавите Србији да је волимо”.

“Када изнова прочитам те ријечи и подсјетим се на њих, увијек мислим да важе и данас и свагдје тамо гдје Срби живе увијек шаљу ту реченицу `јавите Србији да је волимо`. Данас смо у позицији да Република Српска и Србија, као и ову капелу и многе друге заједничке процесе, заједнички и градимо”, истакао је Додик.

Он је навео да данас Република Српска добро стоји, да је сигурна у себе и са становиштва потенцијала које има.

“Сигурна је и у идеју коју имамо, сигурна је у ово о чему сам говорио, а то је да иза ње стоји вјера српског народа и свих других који у њој живе без обзира на вјеру и нацију”, указао је Додик.

Он је рекао да Република Српска има намјеру да настави, да остане и опстане, да се развија и да јача заједно са Србијом, да буде гарант мира на Балкану и да избјегне било какве покушаје да Србе поново увуку у било какав рат.

“Срби немају више потенцијала да губе у било каквом рату и зато је важно да на овај начин обиљежимо наше страдање. Хвала свима, који су учествовали и помогли, подржали, нису дозволили да станемо, одсустанемо и увијек нас изнова подсјећали да морамо и требамо да то учинимо због нас самих, а прије свега и због страдалих, а поготово оних који ће доћи иза нас”, истакао је Додик.

Он је захвалио Његовој светости патријарху српском Порфирију што је данас са архијерејима обиљежио овај важан тренутак, освештавајући капелу, као и аустријским властима које су дале дозволе за изградњу.

Подијели: