У процедури паралелно закони о Суду БиХ и Уставном суду

30.08.2023.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је данас да би закон о суду БиХ и закон о Уставном суду БиХ требало паралелно да иду у процедуру, све до њиховог усвајања.

Додик је рекао да закон о суду БиХ није усаглашен, јер се застало на томе да то не може бити закон о судовима БиХ, него о суду БиХ и да тај суд може да има само два нивоа одлучивања.

– Један ниво одлучивања био би на нивоу којег сад имамо, који је вануставни и нелегалан, али производи одређене посљедице и то је разлог зашто ми треба да покушамо нешто учинити. Ми тражимо да се формира апелационо вијеће у том суду, али да то вијеће не бира предсједник садашњег суда, него да се формира у складу са процедурама Високог судског и тужилачког савјета и да сједиште тог апелационог одјељења буде у Бањалуци. То смо спремни да прихватимо – изјавио је Додик на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Додик је рекао да су закони, који су усвојени на нивоу БиХ, били дио ранијег пакета којег су договорили представници странака који чине већину на нивоу БиХ.

Када је ријеч о приједлогу закона о Уставном суду који је предложио СДС, Додик је рекао да је то покушај да се прибави пажња и да је тај приједлог идентичан оном предложеном Савјету министара.

Подијели: