У Сребреници ће бити предложен мирни разлаз

22.05.2024.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је за РТРС да је одлуком о резолуцији о Сребреници у Генералној скупштини УН-а потписан крај БиХ и најавио да ће сутра са сједнице Владе Српске у Сребреници федералној страни бити предложен мирни разлаз.

– Да ли ће то све бити убрзано или у неко догледно вријеме то је ствар процеса. Ми бирамо мирни разлаз и то ћемо предложити сутра са сједнице Владе у Сребреници. Предложићемо федералној страни – рекао је Додик.

Додик је истакао да је Република Српска и ФБиХ су споразумне стране Дејтонског споразума, а тиме и Устав БиХ.

Навео је да је у питању опсежна покварена интервенција међународне заједнице, међународног фактора.

– Акценат је на све бацило функционисање заједничких институција које су опет они својим спонзорством итекако рушили инкогнито ради на томе да предложе и обезбиједе подршку Њемачкој. У том погледу не обавјештавају органе БиХ. Органе БиХ које они тако форсирају да функционишу нису донијели никакву одлуку – наводи Додик.

Предсједник Српске наводи да је очигледан примјер гдје је, како каже, један амбасадор Уједињених нација подржан од стране бошњачког члана Предсједништва БиХ.

– Све је то срамно и то знају веома добро Американци, Британци, Нијемци и сви остали који се овдје мијешају, вјероватно калкулишући да је то потребно да се уради јер ће Срби неколико дана галамити, а онда ће нестати – закључио је Додик.

Подијели: