“Удар на институције Српске – не могу ми забранити политички рад”

18.08.2023.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да је потписивањем указа поштовао Устав, као што је то урадио данас када је ријеч о о проглашењу Закона о измјенама и допунама Кривичног законика, те додао да је то била његова законска обавеза након што је одлука изгласана у Народној скупштини.

– Ту долазимо до кључне ствари. Шмит, који се лажно представља, није смио да удари на Народну скупштину, него је ударио на предсједника Републике који је потписао Указ. Зато напада предсједника Народне скупштине. Он је дошао овдје да дијели правду и говори како Тужилаштво треба да ради, како неко треба да испитује Стевандића. То нигдје нема на свијету – рекао је Додик на конференцији за новинаре.

Он је истакао да је Шмит једна озбиљна штеточина и додао да се удара на све што јесу институције Републике Српске, али и да од опозиције не очекује да стане у њену заштиту.

– Далеко више имам морала, далеко више одговорности према народу и држави него они. Радио сам све ове године беспријекорно у заштити националних интереса. Они измишљају лажи из неког периода рата и онда понављају ту лаж – навео је Додик.

Говорећи о том периоду, он каже да је у новембру 1993. године био командир чете Војне полиције на аеродрому у Бањалуци, те да је исте године Народна скупштина донијела одлуку да сви посланици у тадашњем сазиву имају ратни распоред у Скупштини и да су дужни да се одазивају сједницама.

– Ја сам позван на команду аеродрома гдје ми је то саопштено, да треба да се пријавим у Народну скупштину. Сваких 15-20 дана имали смо сједнице Народне скупштине на различитим мјестима и општинама, као на примјер у Билећи, Фочи и Зворнику. Требало је да стигнете тамо гдје су се одржавале сједнице у току рата. Гранате су падале када смо одржавали сједницу у Брчком – истакао је Додик.

Он је рекао да не крије шта је радио и како се понашао у току Одбрамбено-отаџбинског рата, те подсјетио да је носилац највишег одликовања.

– Онда се нађе неко ко тада није био ни рођен и сада прича о томе. Зашто да се осврћем за онима који стално нешто измишљају и лажу те билдају своје политичке мишиће. Имам веома озбиљну намјеру да засучем рукаве да се бавим политиком и одбраном Републике Српске. То је мој једини одговор – нагласио је Додик.

Поновио да је ријешено питање имовине Републике Српске и указао да му пријете забраном политичког рада.

– Неће ми забранити живот. Шта ако ми забране политички рад? Да ли неко мисли да ћу отићи са мјеста предсједника Републике? Ево има сада прича за нову причу. Нећу отићи. Мене није изабрао ни Шмит, који је лажни високи представник, нити ме је изабрао Суд БиХ да ми може забранити политичко дјеловање – истакао је Додик.

Додик је подсјетио да су под политичким и правосудним притиском били и други лидери у земљама ЕУ, али да су изашли снажнији из тог процеса.

Подијели: