Улазак српске војске у Бањалуку донио слободу за све народе

20.11.2022.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик истакао је да је 21. новембар 1918. један од свјетлијих датума у историји Бањалуке и српског народа, те да је улазак српске војске у овај град значио слободу за све народе на овом подручју.

Додик је нагласио да српски народ мора и треба да његује традицију обиљежавања великих историјских догађаја.

– У Бањалуци се данас клањамо сјенима ослободилаца из Првог свјетског рата. То је наша света дужност према прецима који су ослободили овај град и то мора да се зна, да стално подсјећамо на ову историјску чињеницу. Након дуго времена, Срби су се вратили свом националном и државном питању, данас смо интегрисани, те Република Српска и Република Србија заједно обиљежавају значајне догађаје из наше историје – рекао је Додик за Срну.

Један од тих значајних догађаја за српски народ, рекао је Додик, свакако је и 21. новембар 1918. године датум када је ослобођена Бањалука у Првом свјетском рату.

– Послије пет вијекова окупације и ропства српски народ је коначно дочекао слободу. Слобода је дошла у Бањалуку и 22. априла 1945. године, након четири године фашистичке окупације, а затим се поново морала бранити и одбранити у периоду од 1991-1995. године у Одбрамбено-отаџбинском рату – навео је Додик, указавши на велику жртву коју су Срби као слободарски народ подније у протеклим ратовима.

Он је нагласио да би младе генерације кроз историју требало да науче и да никада не забораве борбу српског народа за слободу, чија је цијена само у Првом свјетском рату била 1,3 милиона погинулих Срба.

У Бањалуци ће данас, у организацији одбора влада Републике Српске и Србије за његовање традиција ослободилачких ратова, бити обиљежене 104 године од уласка српске војске у овај град.

Улазак српске војске у Бањалуку 1918. године представља велики историјски догађај који је означио слободу за српски народ са ових простора након вишевјековног ропства под Турцима, те од 1878. године под Аустрогарском.

Након херојске борбе и пробоја Солунског фронта 15. септембра 1918. године, српска војска је за 45 дана ослободила Београд, а у Бањалуку је ушла 21. новембра 1918. године.

У Првом свјетском рату погинуло је око 1,3 милиона Срба, готово трећина становништва тадашње Србије.

 

Подијели: