Улазак српске војске у Бањалуку – резултат храбрости и јунаштва српског народа

19.11.2023.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да је 1918. једна од важних и историјских година за српски народ, јер је то била година ослобођења и избављења од вјековног ропства под чизмом разних освајача и окупатора.

– Улазак српске војске не само у Бањалуку, него и друге градове на нашим просторима током новембра 1918. године резултат је храбрости и јунаштва српског народа који је водио вишевјековне борбе за слободу против многобрнијих окупатора – рекао је Додик за Срну поводом обиљежавања уласка српске војске у Бањалуку.

Он је додао да је Бањалука један од наших градова који је након вишевјековног ропства од Турака до Аустроугара дочекао слободу и своје ослободиоце, те подсјетио да је српска војска након пробоја Солунског фронта, 15. септембра 1918. године, за само 45 дана прешла више од 500 километара и 1. новембра ослободила Београд и цијелу Србију, а 21. новембра, на Аранђеловдан свечано ушла у Бањалуку.

– Српска војска је увијек, у свим ратовима и устанцима, била ослободилачка. Никада није отимала и заузимала туђу територију, већ је храбро и одлучно бранила своју земљу и свој народ, за разлику од свих других који су на наше просторе долазили као освајачи и наоружана сила, да убијају, пале, руше. Зато треба да будемо поносни на наше претке који су увијек били на правој страни, на страни антифашиста и ослободилаца – нагласио је предсједник Српске.

Додик је рекао да су и данас, у миру, српски народ и Република Српска изложени страховитим ударима разних србомрзаца, како домаћих тако и страних, који желе да развласте и обезглаве нашу домовину.

– То никада не смијемо да дозволимо, без обзира на силу која нам пријети, а да би сачували Републику Српску и наше институције морамо да будемо јединствени, јер само јединствени, у заједништву можемо да одбранимо своју отаџбину, право на живот и постојање – поручио је предсједник Српске.

Подијели: