Ускоро одлука о престанку контаката с америчким и британским дипломатама и амбасадама у БиХ

17.03.2023.

На јучерашњем састанку Савјета коалиције која врши власт у Републици Српској одлучено је да се сачини информација и приступи доношењу одлуке у Народној скупштини и Влади Републике Српске о престанку контаката с америчким и британским дипломатама и амбасадама у БиХ. Већ се формира тим који ће сачинити свеобухватну информацију о антидејтонском дјеловању америчких и британских дипломата и амбасада, као и њиховом мијешању у унутрашње ствари БиХ.

Дејтонски споразум нису потписале САД ни Велика Британија, они нису ти који би могли да тумаче Дејтонски споразум јер је то ствар страна потписница споразума и његових анекса.

Република Српска је потписник Анекса, а поготово Анекса 4, који је Устав БиХ, и Анекса 10 о високом представнику. Америчке и британске дипломате и амбасаде систематски руше Устав БиХ и друге анексе, а поготово Анекс 10 о високом представнику, перманентно, а поготово у посљедњем случају када без обавезне одлуке Савјета безбједности УН-а подржавају приватно неименовано лице за високог представника.

Поред тога, амбасадор САД отворено подржава позивање на оружје муслимана у БиХ солидаришући се с изјавом реису-л-улеме Кавазовића о дизању на оружје муслимана у БиХ. То је за Србе неприхватљиво и спречава било какву комуникацију с неведеним структурама, јер такво понашање је директан ударац могућем помирењу у БиХ.

Стога смо присиљени да обуставимо све контакте са горенаведеним представницима амбасада. Контакте ће обуставити представници власти у Републици Српској и представници Срба на нивоу БиХ, од Предсједништва БиХ, Савјета министара, Парламентарне скупштине и свих других именованих од стране Срба запослених у заједничким институцијама.

Влада Републике Српске ће такву одлуку донијети током идуће седмице, а Народна скупштина на првом редовном засједању, уколико се не одлучи да се организује ванредна сједница Скупштине по овом питању.

На ово су нас присилиле америчка и британска страна, јер очигледно да поред свих досадашњих кршења Дејтонског споразума, а поготово Анекса 4 и Анекса 10, припремају још једну превару и отимачину у вези с имовином, која несумњиво и без дилеме припада Републици Српској.

Било какво предузимање мјера наведених непријатеља српских интереса које се тичу имовине Републике Српске, довешће до одлука које ће заштитити њен суверенитет и додатно изградити њен државни капацитет, рекао је предсједник Републике Српске Милорад Додик.

Подијели: