Успјешан рад с партнерима на нивоу БиХ

01.06.2023.

Предсједник СНСД-а Милорад Додик изразио је данас задовољство досадашњим радом партнера у власти на нивоу БиХ, те је најавио да ће заједничка сједница влада Републике Српске и ФБиХ бити одржана у четвртак, 8. јуна.

Додик је рекао да ће на дневном реду те сједнице бити заједничка питања.

Он је истакао да је чињеница да је форимиран Савјет министара и да је формирана Влада ФБиХ и да су створени сви неопходни услови да се, у складу са Уставом БиХ и надлежностима могу доносити одлуке и координисати у оквиру Механизма координације за европска питања.

Додик је изразио задовољство састанком који је данас одржан у Мостару, а на којем су присуствовале делегације СНСД-а, ХДЗ-а БиХ и СДП-а БиХ, које су предводили предсједници странака.

“Задовољан сам форматом оваквих састанака који се одржавају на нивоу партнерства. Покушавамо да одржимо да буде мјесечно један састанак оваквог формата и да прођемо кроз питања која смо раније постављали и да видимо шта треба убудуће да радимо”, рекао је Додик на конференцији за новинаре након састанка.

Он је рекао да међу странкама које су данас одржале састанак у Мостару влада атмосфера која обећава и која је гарант договора.

“Ово је потпуно другачије од онога што смо имали у прошлом времену, када је из Сарајева био СДА с којим никада нисмо имали координацију, него увијек очекивања када ћемо ‘добити ударац’. Данас ставимо на дневни ред нека питања и видимо како можемо да их ријешимо”, рекао је Додик.

Он је рекао да је планирано да наредни састанак буде одржан у Сарајеву, те да ће домаћин бити бошњачка страна.

“Разговараћемо о темама које до тада не буду ријешене”, закључио је Додик.

Одговарајући на питање да ли ће средства из Европске уније бити одблокирана, Додик је истакао да “ЕУ никада не даје средства џабе, а уводи се нова пракса да се блокирају средства која су раније одобрена и зарађена”.

“Што се тиче средстава од ЕУ, када вам нешто одобре, ништа нисте добили џабе. То су средства која су договорена за раније пројекте, који су реализовани. Уводи се нова пракса у којој за претходно, због нечега будућег, нешто блокирају”, изјавио је Додик.

Он је подсјетио да је и министар спољних послова у Савјету министара Елмедин Конаковић говорио јавно о томе.

Додик је, такође, изјавио да би био ред да и СНСД добије једно министарство у новој влади Херцеговачко-неретванског кантона.

Подијели: