Уставна позиција Српске никада неће бити додирнута

16.12.2022.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да Република Српска, након што је БиХ добила кандидатски статус за чланство у ЕУ, мора наћи начин да дефинише своју позицију према ЕУ, али да уставна позиција Српске неће бити додирнута.

– Ми смо дио једне политичке опције и биће ту изазова, наравно. Много тога се мијења, али уставна позиција Републике Српске неће бити додирнута – рекао је Додик.

Он је подсјетио да је оно што се годинама слушало у вези са европским путем напрасно промијењено, прије свега додјељивањем кандидатског статуса Украјини.

Осврћући се на потписивање смјерница, начела и циљеве у извршној и законодавној власти на нивоу БиХ са ХДЗ-ом и бошњачким странкама “осморке”, Додик, који је и лидер СНСД-а, потврдио је да ће Републици Српској у Савјету министара припасти четири министарска мјеста, а Федерацији БиХ шест, те додао да су нека мјеста већ распоређена.

– Што се тиче осталог, у самим смјерницама стоји пуно уважавање уставног поретка, а то је основ цијелог договора. Ту нико не треба бити незадовољан. Морамо се вратити легитимитету који даје Устав и ништа више – оцијенио је Додик за Срну.

Он је напоменуо да су се политички партнери тиме руководили и да је важно да се иде даље.

Говорећи о актуелној ситуацији на самопроглашеном Космету, Додик је истакао да је апсолутно видљиво да то није само нешто што проводи /премијер самопроглашеног Косова/ Аљбин Курти, него и странци.

– Ту су, прије свега, Британци, Американци, Квинта, Нијемци који су упорно лагали и покушавали да сломе вољу и отпор Србије, прије свега Срба на Косову – рекао је Додик.

Додик је констатовао да питања морају бити постављена на преговарачки ниво, а не да то буде само тражење подаништва од Срба, што се, поручио је, никада неће догодити.

Подијели: