Уставни поредак девастиран и није у складу са Дејтонским споразумом

21.11.2022.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да Републику Српску чека критичка анализа свега што се дешавало у протеклих 27 година од потписивања Дејтонског мировног споразума и у томе ће бити важна улога Уставног суда Републике Српске.

“Уставни поредак је девастиран и није у складу са тим међународним уговором. Не смијемо остати нијеми на правно насиље међународног фактора”, рекао је Додик у обраћању присутнима на отварању нове зграде Уставног суда Републике Српске у Бањалуци.

Он је оцијенио да ће вријеме које долази, бити вријеме афирмације права.

“Вријеме иза нас је потпуна афирмација неправа. Kао предсједник Републике, уважавајући вашу независност у погледу рада и стручности, бићу у позицији да вас замолим за осврте на многа питања која су се дешавала у прошлости, како бисмо имали што већи степен спознаје о свему томе”, рекао је Додик.

Он је истакао да је отварање нове зграде Уставног суда побједа Српске, која је показала способност да направи репрезентативни објекат какав је заслужила ова правосудна институција.

“То је највиша независна правна институција, која штити устав, уставни поредак и у њу морамо да имамо велико повјерење. Према Републици односимо као према чињеници трајног карактера која треба да има и видљиве, репрезентативне и препознатљиве објекте најважнијих институција”, рекао је Додик.

Он је изразио задовољство што је Република Српска омогућила запосленима Уставног суда да раде у добрим условима, те додао да очекује предан рад на очувању устава и уставног поретка.

Предсједник Уставног суда Републике Српске Џерард Селман и Додик данас у пресијецањем врпце отворили у Бањалуци нову зграду Уставног суда Српске.

Свечаном отварању присуствовали су и српски члан и предсједавајућа Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић, те предсједник Народне скупштине Ненад Стевандић.

Изградња и опремање објекта коштали су 8.583.000 KМ, а бруто површина објекта је 3.776 метара квадратних.

Подијели: