Уставни суд БиХ да буде у интересу свих

18.12.2023.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да неће бити европског пута БиХ уколико не буде редефинисан Уставни суд.

Додик је рекао да Уставни суд БиХ не може да функционисати на постојећи начин и да мора да буде у интересу свих, а не само оних који желе да сруше Репулику Српску.

“То је инквизицијски суд и јасно је зашто странци, прије свега амерички амбасадор и неки други из Европе желе да га очувају. Циљ им је да настави да ради оно што је радио Педи Ешдаун, а то је да се врши дисквалификација Устава што није улога овога суда”, рекао је Додик новинарима у Бањалуци.

Он је истакао да је Уставни суд БиХ приоритет свих рјешења у БиХ.

“Ако нема договора, онда нема ни БиХ”, рекао је Додик.

Предсједник Српске је истакао да је његов трајни приоритет очување Српске и њених иституција, јер ако нема институција, нема ни Републике.

“То су моји приоритети, као и СНСД-а, а постављени су давно када су можда неозбиљно схватали да ћемо зауставити пренос надлежности са Српске на ниво БиХ, што смо и урадили”, рекао је Додик, који је и лидер СНСД-а.

Он је истакао да у посљедњих неколико година, али и деценију нема примјера да је било преноса надлежности са Српске на ниво БиХ.

“О овоме имамо јасно разрађену стратегију и политику. На оперативноим нивоу можемо нешто усвојити, али системска рјешења траже евентуално нови договор или ми идемо до краја”, додао је Додик.

Подијели: