Уставни суд БиХ инквизициони за Србе

27.04.2023.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас да је Уставни суд БиХ инквизициони за Србе и да Народна скупштина бира судију овога суда из Српске, те га зато може позвати да поднесе оставку.

“Уставни суд БиХ показао је да није уставни, него је инквизицијски за Србе и апсолутно не завређује да са распојасаним рушењем Устава БиХ има представнике Републике Српске”, рекао је Додик новинарима у Бањалуци.

Он је истакао да ће Уставни суд БиХ, када се врати у уставне оквире, имати представнике Срба.

“Ову врсту подметања не желимо, јер три странца из Њемачке, Албаније и Нијемац из Швајцарске, уз ратне функционере СДА, чине већину и гласају против Српске. То више неће гледати!”, поручио је Додик.

На питање како коментарише изјаву бошњачког члана Предсједништва БиХ Дениса Бећировића о посљедњим закључицима Народне скупштине да га подсјећају на понашање првог предсједника Републике Српске Радована Караџића, Додик је рекао да је Караџић далеко бољи човјек од Бећировића.

“Шта Бећировић мисли да држи предавања свима? Народна скупштина Републике Српске је законодавни политички орган који доноси одлуке. У Уставу пише да Народна скупштина Републике Српске бира судије, а чињеница је да сада не треба да буду у овом суду”, истакао је Додик.

Он је нагласио да је Бећировић у наводим научним радовима тврдио да су Срби починили неколико десетина геноцида у БиХ, па чак и 1804. године над Турцима.

“Бећировић није заслужио да нам буде саговорник и не завређује пажњу. У Предсједништву БиХ се одлуке доносе консензусом, а у супротном БиХ неће постојати”, категоричан је Додик.

Он је навео да се опозиција у Српској лажно представља и још једном се показало да нису на правој страни када се доносе важне одлуке за Српску.

Према његовим ријечима, ко може објаснити опозицију да Уставни суд БиХ жели да одузме имовну Српској и поништава њене законе.

“Опозиција каже да је то апстракција. Сигурно је да се о имовини Српске на нивоу БиХ неће одлучивати, а поготово док је постојећа структура у Српској на власти”, поручио је Додик.

(Срна)

Подијели: