Вијеће народа Српске квазиинституција, а Дом народа ФБиХ дејтонска категорија

28.10.2022.

Предсједник СНСД-а Милорад Додик изјавио је да било какав покушај изједначавања Дома народа Парламента Федерације БиХ са Вијећем народа у Републици Српској није ништа друго него испољавање апослутног незнања и неразумијевање дејтонске структуре БиХ.

На питање Срне да прокоментарише писмо Покрета за државу упућено Кристијану Шмиту у којем траже да укине одлуку од 2. октобра и уведе симетрична рјешења за Дом народа ФБиХ и Вијеће народа Републике Српске, Додик је рекао да Кристијан Шмит није високи представник, а и да је легално именован на ту позицију нема овлашћење да намеће било шта, нити да интервенише и мијења одредбе Дејтонског споразума.

– Дом народа Парламента Федерације је дејтонска и уставна категорија и он се конкретно спомиње као тијело у којем се бирају бошњачки и хрватски делегати у Дом народа Парламентарне скупштине БиХ за разлику од Републике Српске гдје се српски делегати, како Устав каже, бирају у Народној скупштини Републике Српске – појаснио је Додик, додавши да не вјерује да то не знају они који су послали писмо, а ако не знају онда нека прочитају текст Дејтонског споразума.

Вијеће народа Републике Српске, појаснио је Додик, је квазиинституција наметнута од високог представника на основу одлуке Уставног суда БиХ која је донесена прегласавањем српских судија од бошњачких и страних судија који сједе у Уставном суду БиХ.

Он је нагласио да је тај проблем могуће превазићи једино на начин да у наредном приоду дође до укидања Вијећа народа Републике Српске, који је антиуставна и антидејтонска категорија.

– Република Српска одавно размишља да укине неуставно Вијеће народа, које се показало као кочничар напретка и развоја, а не гарант равноправности у Републици Српској – поручио је лидер СНСД-а.

Подијели: