Вишковић мандатар, постоји већина у НСРС за његов избор

22.11.2022.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас да поруке које је добио од потпредсједника Српске из реда бошњачког и хрватског народа указују на то да је могуће направити нови облик сарадње.

“Спреман сам на то. Ми желимо да људи, без обзира којој нацији припадају, осјете да је Република Српска ту и да може да помогне у рјешавању њихових комуналних и других проблема које имају”, рекао је Додик новинарима у Бањалуци.

Додик је додао да је Покрету за државу понуђена могућност да учествује у структури власти, као и да ће се о појединостима накнадно разговарати. “Немам ништа против да они учествују у томе”, рекао је Додик.

Говорећи о њиховој политици што се тиче Дома народа, Додик каже да је разумио да су од опозиције тражили да један кандидат буде њихов и један из опозиције.

“Очигледно да немају договор те врсте или имају, ја не знам”, нагласио је Додик, који је и лидер СНСД-а.

Према његовим ријечима, кандидати Покрета за државу неће гласати за делегате који ће бити на листи СНСД-а већ ће њихови делегати имати свој политички избор и своје политичко гласање.

Он је додао да од Покрета за државу није тражио да гласају за кандидате СНСД-а, али да поштује њихов политички избор.

“Дупле функције без дуплих накнада”

Лидер СНСД-а Милорад Додик изјавио је данас да постоји разумијевање да на неким важним мјестима, о чему ће СНСД одлучивати, неки људи могу задржати одређене позиције, али да неће моћи користити дупле новчане накнаде већ ће једну дати у хуманитарне сврхе што сматра да је фер.

Додик је поновио да је став СНСД-а да треба смањити било какве могућности да једна особа обавља више функција што подразумијева да буде посланик, директор или члан неког управног одбора, већ да се у ту структуру уведе што је могуће више људи.

“Исто тако разумијемо да на неким важним мјестима неки људи могу, а то ће СНСД одлучивати, да задрже одређене позиције али неће моћи да користе дупле новчане накнаде”, рекао је Додик на конференцији за новинаре.

Он је додао да ће, ако таквих буде, моћи да користе само једну новчану накнаду, што ће они одабрати, а остало ће бити упућено у хуманитарне сврхе, хуманитарне организације, појединцима који за то имају потребу, угроженим људима.

“Мислим да је то фер”, рекао је Додик.

“Чланство БиХ у НАТО-у неће се десити”

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас да се неће десити чланство БиХ у НАТО-у и поручио да је најбоља политика у БиХ да нико никога не кочи.

Додик је рекао да МАП не постоји јер никада није усвојен, него је усвојен програм реформи који предвиђа да постоји одређен облик сарадње са Натоом.

“Неће се десити чланство у Натоу. Ми нисмо ти који дијеле програмске вриједности са другим политичким странкама”, рекао је Додик на конференцији за новинаре одговарајући на питање о сарадњи са странкама “осморке” и ХДЗ-а БиХ на формирању власти на нивоу БиХ, имајући у виду да оне заговарају сарадњу са Натоом.

Он је истакао да и ХДЗ сматра да се БиХ треба укључити у Нато, али не намеће тај свој став.

“Ми са ХДЗ-ом по том питању не оштримо и не затежемо јер ХДЗ ће то увијек у својим програмима рећи, али неће сматрати обавезним да нама наметне тај став”, нагласио је Додик.

Он је поручио да СНСД сигурно неће потписати никакав коалициони нити програмски споразум са другим политичким партијама.

“Ми смо побједници у Српској којој према Уставу припада одређени број структура и мјеста. Ми смо спремни да у то уђемо. Ми смо јасно рекли какве су наше политике. Политике на нивоу БиХ треба да буду такве да не спречавају никога да нешто уради. Ми смо спремни да будемо дио договора који би рекао да Српска неће спречавати развојне пројекте у ФБиХ нити ће ФБиХ спречавати Српској, а ниво БиХ треба да на бази ентитетских одлука све то пропусти и да неометано дозволи. Мислим на пројекте `Бук бијела`, аеродром у Требињу, гасни сектор и друге који су неправдано на нивоу Сарајева заустављени”, рекао је Додик.

Он је истакао да је Српска доведена у позицију да, док се то не одблокира, неће моћи да даје сагласност ни за један пројекат у ФБиХ којих има много – од Kоридора “Пет це” до електро и других система који се граде.

“То није добра политика. Најбоља политика је да нико никога не кочи”, нагласио је Додик.

Он је рекао да Нато неће добити сагласност за чланство, наводећи да у програму реформи пише да тај споразум не прејудицира чланство у овој алијанси, а и челници Натоа су рекли да за то треба донијети посебну одлуку на нивоу БиХ.

“Те одлуке нема без Српске, а Република Српска неће бити дио те одлуке. Не могу спријечити њихове политике /странака у ФБиХ/ да се залажу за то, али морају јасно знати да смо против. Мислим да то и није питање на коме треба да се заустави формирање органа власти на нивоу БиХ”, рекао је Додик.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас у Бањалуци да ће мандатар за састав нове владе Српске бити актуелни премијер Радован Вишковић и да постоји скупштинска већина да то подржи.

Вишковић мандатар, постоји већина у НСРС за његов избор

Додик је истакао да ће сутра разговарати са Вишковићем након чега ће говорити и о очекивањима у вези са новом владом.

“На састанку са представницима парламентарних странака разговарали смо и о политикама које желимо да спроводимо, сви су увјерени да долази тешко вријеме економских изазова. Република Српска је припремљена на те изазове и наставиће да спроводи политике које је до сада имала као одговор на њих”, рекао је Додик на конференцији за новинаре након консултација са представницима парламентарних странака у Српској о формирању власти.

Он је додао да очекује да нова влада буде формирана у првој седмици децембра и да ће бити нових имена међу министрима.

Додик је рекао да је на консултације позвао представнике свих парламентарних странака, али да се представници три опозиционе партије нису појавили и да су тако показали да не уважавају институцију предсједника.

Он је захвалио странкама које су се одазвале на данашње консултације.

Подијели: