Визуелно архивирање важно јер су Срби највећи страдалници

14.12.2023.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је данас да је српски народ највећи страдалник у прошлом вијеку на простору бивше Југославије, те да је изузетно значајно визуелно архивирање овог страдања за генерације које долазе.

“Као предсједник Републике одлучио сам да подржим Фондацију `Визуелни архив српског страдања` и сигурно је да ће бити обезбијеђено све што је неопходно како би модерним технологијама било документовано српско страдање”, рекао је Додик у Бањалуци на промоција пројекта Фондације “Визуелни архив српског страдања”.

Додик је истакао да су страдали и други народи на простору бивше Југославије, али да су Срби највећи страдалници.

“Страдање српског народа у прошлом вијеку се не може поредити са страдњем било ког народа на простору бивше Југославије зато морамо учинити све да то не буде заборављено”, навео је Додик.

Додик је рекао да се и данас може видјети тежак положај Срба у земљама на простору бивше Југославије.

“Потребно је само да се види како живе Срби у Словенији, Хрватској, гдје их скоро и нема, у Федерацији БиХ, на Космету. То су све примјери наше голготе и страдања”, рекао је Додик.

Он је као примјер навео и страдање Срба у Гаравицама код Бихаћа у Другом свјетском рату али и остала стратишта – Јасеновац, Паг, Пребиловци.

“Ако само узмемо Гаравице, видјеће се да је након звјерског и масовног убијања Срба структура становништва у потпуности промијењена. Данас у Бихаћу живи само 26 Срба”, навео је Додик.

Он је подсјетио да дио међународне заједнице не узима у обзир ове податке и упорно покушава ревизију посљедњег рата у БиХ.

Додик је закључио да због свега тога морају бити подржани пројекти као што је овај, али и потомци и породице страдалих.

У Административном центру Владе Републике Српске у Бањалуци данас је приказан дио потресних свједочења мајки, дјеце, супруга и родбине звјерски убијених Срба на простору бивше Југославије, у оквиру презентације пројекта Фондације “Визуелни архив српског страдања”.

Подијели: