Владајућа коалиција остаје при Нацрту измјена Кривичног закона

16.03.2023.

Владајућа коалиција у Републици Српској остаје при Нацрту измјена и допуна Кривичног закона, а предложићемо и закон о непрофитним организацијама, рекао је предсједник СНСД-а Милорад Додик, на конференцији за новинаре.

– Нећемо бити ригорозни као Американци, нећемо увести законску казну. Вјерујемо да ће нацрт бити усвојен сљедеће седмице, а ми ћемо обезбиједити да највиши сарадници коалиције разговарају са свим представницима непрофитних организација. И овом закону водиће се јавна расправа – рекао је Додик, након састанка владајуће коалиције.

Додао је да се сваке седмице одржавају састанци владајуће коалиције.

–  Разговарамо о важним питањима у Српској. Данас је то било о финансијском стању у Републици, које је добро. Подаци о извозу и увозу су добри. Просјечне плате ће бити повећане, ка томе тежимо. Пензије су повећане за 14 одсто, плате 5 одсто, то је нешто због чега смо задовољни – додао је Додик.

Додик каже да ће Српска дефинисати одговор на понашање САД које санкицонишу људе из Републике Српске што је недопустиво.

Отказивање активности “Поворке поноса” било би оправдано

Надлежни органи Републике Српске треба да размотре могућности да планиране активности у оквиру “Поворке поноса” у Бањалуци не буду одржане, због оправданих разлога које су навела бројна удружења и организације, сматра предсједник Српске Милорад Додик.

Додик је на Твитеру написао да му се посљедњих дана велики број удружења и организација обартио писмима у којима изражавају забринутост и велику узнемиреност због најаве одржавања активности у оквиру “Поворке поноса” најављених за суботу, 18. март, у Бањалуци.

“Због оправданих разлога које су навели, сматрам да надлежни органи треба да размотре могућности како би с организаторима најављеног скупа договорили да се планирани догађаји не одрже”, навео је Додик.

Додик је поручио да је Република Српска демократско друштво и да свака организација која промовише права појединаца има сасвим довољно могућности да их спроводи на начин који код других неће изазивати револт или да им се супротстављају на начин који није у интересу друштва у цјелини.

Питање Трговске горе биће проблематизовано путем међународних институција

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да ће питање одлагања нуклеарног отпада на Трговској гори бити проблематизовано путем међународних институција.

Додик је напоменуо да је су органи БиХ, Републике Српске и општине Нови Град предузели све неопходне мјере, како би се то питање наметнуло да буде разматрано.

“Хрватска не уважава у цијелости примједбе које долазе из БиХ, али ћемо ми наставити, као што је одлучено на нивоу БиХ, консензусом свих, да се путем међународних институција то питање проблематизује”, рекао је Додик новинарима у Бањалуци, пише Срна.

Он је додао у сваком случају то питање иде својом процедуром према међународним институцијама, судовима и другим агенцијама које се баве тим питањима.

Хрватска планира да радиоактивни отпад из Нуклеарне електране “Кршко” као и постојећи институционални отпад складишти на локацији Трговска гора, на самој граници са БиХ.

Црна листа – дволичност Американаца

Предсједник СНСД-а Милорад Додик изјавио је данас да су Американци стављајући сада бившег директора Обавјештајно-безбједносне агенције БиХ Османа Мехмедагића на црну листу показали своју дволичност, јер то нису учинили раније зато што је радио њихове “прљаве ствари”.

“Зашто га нису ставили на црну листу прије годину дана кад су утврдили да нема дипломе? Зато што им је био користан и зато што је овдје извршавао њихове прљаве ствари”, рекао је Додик новинарима у Бањалуци, преноси Срна.

Додик је истакао да је против тога да било ко буде стављен на америчку црну листу, а сматра и да је Мехмедагић давно требало да заврши у затвору по законодавству БиХ.

Америчко Министарство финансија саопштило је јуче да је бивши директор Обавјештајно-безбједносне агенције БиХ Осман Мехмедагић стављен на црну листу САД јер представља пријетњу регионалној стабилности и подрива повјерење у институције.

Српска није за конфликт и оружје

Предсједник Републике Српске Милорад Додик поручио је да Република Српска није за било какав конфликт нити оружје, али да њени политички представници нису ни глупи да не виде шта се дешава у БиХ.

Додик је истакао да лидер СДА Бакир Изетбеговић подржава изјаву поглавара Исламске заједнице у БиХ Хусеина Кавазовића да се институције на нивоу БиХ ако буде потребно морају бранити оружјем, али да Република Српска неће “узети оружје”.

“Веома је моћно то што је Кавазовић рекао и то га извлачи из позиције вјерског вође у милитантну личност. Чим позива на оружје, он је милитантан, а знамо шта значи код муслимана милитантност. Спој ислама и оружја смо гледали у Сирији. Он то заступа, ја не”, рекао је Додик на конференцији за новинаре у Бањалуци, prenosi Srna.

Он је навео да је Дејтонским споразумом о војним питањима речено да је забрањен улазак оружаних формација једног ентитета у други ако нема дозволе ентитета у који се долази.

“Сваки улазак ће се сматрати агресијом, а они нека изволе. Ми нећемо ни милиметра нигдје ући, нама то не треба”, истакао је Додик, који је и лидер СНСД-а.

Он је подсјетио да је прије годину дана општа прича била да ће у БиХ бити рат и да се само чека да га назове предсједник Руске Федерације Владимир Путин да би дао налог да се у рат крене.

“Стално призивају неки сукоб. Бранићемо Републику Српску, немамо разлога да ратујемо са неким. Република Српска је наш грунт и наше власништво”, нагласио је предсједник Српске.

Додик је напоменуо да су Дејтонским споразумом ентитетима дата права која користе, а једно од тих права је и имовина, те да га не занима шта о томе мисле бошњачки представници или они који лобирају за Бошњаке као што је амерички амбасадор у БиХ Мајкл Марфи.

Додик је поручио да имовина у Српској припада Републици Српској, те да је питање имовине црвена линија о којем се неће разговарати у парламенту БиХ.

Подијели: