Војска Републике Српске бранила слободу српског народа

12.05.2023.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је током обраћања у касарни “Козара”, поводом обиљежавања Дана Војске Републике Српске и Трећег пјешадијског (Република Српска) пука, да је формирање војске био начин да се одбрани слобода српског народа који је у прошлости доживио велико страдање.

“Сви ратови вођени су за слободу нашег народа. Зато је формирање војске био логичан слијед догађаја. Војска је народна, патриотска, одбрамбена и антифашистичка”, истакао је Додик.

Он је нагласио да је за српски народ важан датум њеног формирања.

“Нисам срећан што је дошло до укидања војске. Мислим да су припадници Трећег пјешадијског (Република Српска) пука они који на најбољи начин баштине традицију наше војске”, рекао је Додик.

Он је истакао да је одбрањена Република Српска, њена територија и институције, а након свих година и потписивања Дејтонског споразума покушавали су да мијењају документ и ослабе Српску.

“Тај мрачни план у коме су Американци обећали муслиманима да потпишу споразум, а да ће им касније помоћи да се БиХ централизује заустављен је нашим политичким одлукама”, прецизирао је Додик.

Он каже да опасност за Српску није нестала, а да у прилог не иду геополитички догађаји који поједини виде као шансу да се уруши Република Српска.

“Ако Република Српска нема имовину, онда нема Републике Српске. Поручујемо да прихватамо слово Дејтонског споразума. Нећемо да будемо у антиуставној и антидејтонској БиХ. Наша држава је Република Српска и Србија”, нагласио је Додик.

Подијели: