Вучић је човјек мира, а не нестабилности

09.08.2023.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик истакао је да писмо западних политичара у коме се, према ономе што је овдашњој јавности доступно из медија, захтјева оштрија политика према Србији у контексту Косова и Метохије, у коме се не заобилази ни Република Српска, примјер је притиска и претјераног страног мијешања.

– Када се у политици не бирају средства, а она се у овом случају не бирају по рационалним и цивилизацијски релевантним критеријумима, онда с правом можемо говорити о спорности циљева такве политике западних политичара који су писали поменуто писмо у покушају наметања оштрије политике према Србији – нагласио је Додик.

Предсједник Републике Српске истакао је да је политика предсједника Србије Александра Вучића политика мира и стабилности на Балкану, те да је то посљедњи политичар који би изазвао нестабилност.

– Антисрпски лобисти Приштине и Сарајева и други српски регионални опоненти очито добро знају да они и њихови локални партнери заговарају безочне лажи. При томе и сами у те небулозе не вјерују. Неко ко повјерује у своје лажи, а камо ли да се бори за истину, не поступа толико хистерично као они. То раде јер добро знају да је лаж немоћна ако се стално не подржава и не појачава. Зато су сада, када је и дио западне политике и шире јавности почео да схвата да су албански сепаратисти кључни генератор проблема на Косову, исто као што су сарајевски политички кругови у БиХ, који желе да противно уставу наметну своју хегемонију, антисрпски пропагандисти кренули у нову офанзиву против Србије и Републике Српске”, рекао је Додик за Срну, нагласивши да се овим потврђује да и они који су оптуживали Вучића за наводну попустљиву политику према Косову нису били у праву.

Он је додао да писмо, које су упутили западни парламентарни лобисти оних локалних фактора који дестабилизују Западни Балкан, испуњено најгорим неистинама и малициозностима, најбоље свједоче о томе.

– Оно је дрско и бахато, али је прије одраз њихове немоћи него снаге. За те људе, који највећим дијелом долазе из земаља са демократском традицијом, проблем су Срби који поштују међународно право и уставне поретке својих држава, а нису то они који све то газе и разарају. Косово и Метохија су неспорно дио Србије, што је потврђено Резолуцијом 1244 коју је Савјет безбједности УН усвојио уз пристанак водећих западних земаља чији извјесни парламентарци сада позивају на њено грубо кршење – рекао је Додик.

Указао је да је БиХ изашла из крвавог грађанског рата закључивањем мировног споразума у Дејтону, чији је дио и актуелни уставни поредак БиХ.

– То се не би десило без подршке водећих западних земаља, а сад њихови парламентарци осуђују оне који бране Дејтон а подржавају чиниоце који га једнострано руше, призивајући на тај начин нове тензије, па и сукобе. Све то јасно говори да ти људи не газе интересе само нас који живимо на Западном Балкану а желимо мир и стабилност, већ темељне вриједности на којима почивају њихове земље. Демократско друштво је изграђено на основама уважавања постулата правне државе. Парламент је средиште борбе за њу. А нама данас парламентарци из држава које смо дуго сматрали изворима демократских и грађанских норми, проповједају оно што је супротно томе. Уз то осуђују оне који се боре за поштовање међународног и унутрашњег права, док подржавају факторе који наступају као политички разбојници – указао је Додик.

О томе како на тај начин срамоте њихове земље, рекао је Додик, требало би да размисле и реагују други политичари и шира јавност из земаља из којих долазе потписници срамног писма.

Према његовим ријечима, српски народ и његове институције су довољно јаки да заштите своје интересе и неће имати никакву штету од писама са којима се сада сусрећемо, али државе чији представници шаљу писма – несумњиво хоће.

Додик је нагласио да се у сваком обраћању предсједника Вучића јасно може чути да је то политичар који се залаже за мир, успостављања добросудсједских односа, јачање сарадње земаља Балкана и свијета, и свакако жеља да се обезбиједи боља и просперитетнија будућност свим народима”, истакао је Додик за Срну упитан да прокоментарише писмо 56 европских и америчких парламентараца у којем се тражи промјена курса према Србији због непризнавања Косова и Метохија и његовог залагања за права српског народа.

Предсједник Српске је указао да се Вучић, исто као и руководство Републике Српске залаже за поштовање Дејтонског споразума, територијалног интегритета БиХ која је састављана од два ентитета и три конститутивна народа.

– Поштовање Устава БиХ и Дејтонског споразума подразумијева поштовање сва три конститутивна народа и свих његових права и то је оно на чему инсистира и Република Српска и Република Србија. За нас је Дејтон његово слово, а не дух, на чему инсистирају поједине стране амбасаде и бошњачки политички представници – нагласио је Додик.

Што се тиче сарадње Републике Српске и Републике Србије, Додик је рекао да не види шта је проблем сарадња, јер ентитети, према Уставу БиХ, имају право на специјалне паралелне везе са сусједним државама и Република Српска је искористила то своје право и потписала спораззум.

– Исто то право има и други ентитет – ФБиХ, а то што они не користе право предвиђено Дејтоном сигурно није проблем ни Додика, ни Вучића. Тим споразумима се не крши Дејтон, напротив – нагласио је Додик.

Предсједник Српске је нагласио да је Александар Вучић човјек мира и да нико иоле објективан у њему не види фактор било какве нестабилности.

– Ако је кривица што се залаже за мир, поштовање сусједа, успостављање добрих односа, економских веза ради добробити свих који живе на овим просторима, а не само српског народа, онда не знам шта значи бити невин. То што Вучић штити и права Срба у сусједним земљама је сасвим нормално и очекивано, јер Србија је матица српском народу ма гдје он живио – рекао је Додик, додавши да је то за похвалу а не критику.

Додик је рекао да је ово писмо усмјерено не само против предсједника Вучића, већ и против цјелокупног српског народа, Србије и Републике Српске.

– Очигледно да је на сцени организована и синхронизована хајка на све што је српско, јер постоје лидери који не желе да сагну главу под разним притисцима и уцјенама већ држе до своје земље и свог народа и ни по коју цијену неће пристати да од Републике Српске и Републике Србије праве колоније и протекторате у којима ће странци да одлучују о нашој судбини. То је давно прошло вријеме и то више нећемо дозволити да се понови српском народу – поручио је предсједник Републике Српске Милорад Додик.

Подијели: