За 20-ак дана биће изабрана Влада Српске са великим бројем нових лица

05.11.2022.

Новоизабрани предсједник Републике Српске Милорад Додик изразио је увјерење да ће у наредних 20-ак дана бити изабрана нова Влада Републике Српске, у којој ће, како је рекао, бити знатан број нових лица.

Додик, који је лидер СНСД-а, рекао је да ће се идуће седмице састати са коалиционим партнерима који ће бити укључени у власт сходно њиховим изборним резултатима.

“Желимо да обезбиједимо већину за Дом народа на нивоу БиХ, од четири, и да обезбиједимо двотрећинску већину да заштитимо Жељку Цвијановић у Предсједништву БиХ од очигледно узурпаторске позиције коју већ спремају друга два члана Предсједништва”, рекао је Додик новинарима у Бањалуци.

У вези са формирањем власти на нивоу БиХ, Додик је рекао да то сигурно неће ићи брзо и да је познато да се структуре власти на заједничком нивоу веома тешко формирају.

“Немам повјерења у те институције, не вјерује да ће се то завршити до марта-априла, а вјерујем и дуже”, додао је Додик.

Додик је нагласио да ће СНСД и ХДЗ БиХ заједно наступати на нивоу БиХ и да без тог учешћа неће ни бити формиране власти.

Према његовим ријечима, ХДЗ БиХ и СНСД ће одабрати партнера у Федерацији БиХ, што се није дешавало раније.

“Ми ћемо ући са онима који ће прије него што уђемо у структуре власти прихватити да се деблокирају пројекти у Републици Српскоју вези са гасоводом, аеродромом у Требињу, Хидроелектране `Бук Бијела`”, нагласио је Додик.

Он је додао да то није никакво условљавање те да је то било непотребно заустављено у ранијем периоду.

Прво ће, како је рекао, СНСД имати састанак са ХДЗ-ом БиХ и договорити све ствари.

Додик је нагласио да СНСД подржава да предсједавајући Савјета министара буде из хрватског народа, прије свега из ХДЗ-а БиХ, и да ће у том погледу подржати било који приједлог који дође из ХДЗ-а.

“Ми ћемо преферирати Министарство финансија и још три, јер укупно четири припадају Републици Српској. Договорићемо са партнерима које би то било, могуће Министарство за економске односе. У сваком случају, нама сада припада Министарство иностраних послова јер је сада био кадар из СДА, муслиман, пошто мјесто предсједавајућег Савјета министара добијају Хрвати, они не би могли да имају и министра иностраних послова”, навео је Додик.

Додик је рекао да тренутно ради на обезбјеђивању подршке за четири делегата у Дом народа из СНСД-а и да му за то недостаје још један глас.

“Чињеница да је Жељка Цвијановић у Предсједништву БиХ, да ћемо имати четири делегата, имамо највећи број одборника из Републике Српске – 14, осам у блоку – шест наших има Уједињена Српска и Демос, то говори да су бројеви и програми на нашој страни”, додао је он.

Он је нагласио да ће основна политика СНСД-а бити враћање на сцену Устава БиХ.

“Наша основна политика ће бити – вратите Устав БиХ на сцену и ми ћемо у њој остати, уколико то нећете, виђећете да ћемо отићи. То ће бити наш приступ јер ми не желимо да будемо у земљи у којој се крши Устав”, додао је Додик.

Додик је најавио да ће ових дана писати бившем америчком предсједнику Доналду Трампу, за којег очекује да ће добити ове године изборе за Представнички дом и да ће се вратити на мјесто предсједника Америке.

“Желим да обезбиједим контакт који ће осигурати стабилну позицију Српске”, додао је Додик.

Он је рекао да актуелни амерички амбасадор и Амбасада САД у БиХ лажу јер не постоји влада на нивоу БиХ, већ Савјет министара.

“Не постоји влада БиХ, они хоће да ту лаж етаблирају као чињеницу, то није тако”, истакао је Додик.

Он је навео да шеф делегације ЕУ у БиХ Јохан Сатлер “који млатара владавином права, све чини да сруши владавину права у БиХ”, напомињући да је чињеница да подржавају неправно изабраног Kристијана Шмита и много других ствари.

“Ако хоће било какав напредак овђе у БиХ, морају нас прихватити као партнере”, нагласио је Додик.

Он је поновио да није било сагласности за иступ на сједници Савјета безбједности амбасадора БиХ у УН Свена Алкалаја, који је “испао корисни идиот”.

“Идиот је испао зато што није говорио о томе да су високи представници у БиХ и раније кршили законе него је само преферирао ово око муслимана што је њима важно, а користан је био зато што је нешто и рекао тамо”, додао је Додик.

Подијели: