За Србе нема слободе без државе, Бећировић и Комшић крше све могуће правне процедуре

06.10.2023.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да за Србе нема слободе без државе, те да то подразумијева и управљање имовином и ресурсима.

Додик je изјавио да чланови Предсједништва БиХ Денис Бећировић и Жељко Комшић индивидуално, формално-правно или у име те заједничке институције немају могућност да предлажу законе, те да на нивоу БиХ неће проћи њихов недавни приједлог закона о такозваној државној имовини БиХ, јер имовина Републике Српске остаје власништво Српске.

Додик је новинарима у Бањалуци рекао да су Бећировић и Комшић до сада прекршили све што су могли.

“Њихов приједлог неће моћи да прође. Џаба су кречили. Питање имовине Српске није ствар која ће бити на дневном реду или на било каквом столу, па ни у Парламентарној скупштини БиХ”, поручио је Додик.

Он је навео да Бећировић својим бројним потезима на штету Срба показује затуцаност што, између осталог, потврђује и чињеница да је написао да су “Срби од 1804. године починили 11 геноцида над муслиманима”.

“То нема никакве везе са науком. И сад ми треба са њим да сједимо и управљамо нечим. То су немогуће ствари и нешто што не може да функционише, напросто не може”, нагласио је Додик.

Он је прецизирао да су институције Републике Српске показале да имовина Републике Српске остаје имовина Српске.

“Према томе, оно што раде Комшић и Бећировић јесте њихова нека ујдурма. Ипак, вјерујем да ће млађа генерација научити и схватити да без Српске и државе нема слободе за Србе на овим просторима. А државе нема ако не управљате њеним ресурсима и ако нисте они који доносе важне државне одлуке, како то ради актуелна власт Српске. Наш једини проблем је што годинама показујемо да то можемо и да урпкос свему преживљавамо и идемо даље. Јер, све је до сада чињено у смислу да Српска не постоји, буде празна љуштура и да се централизује БиХ”, навео је Додик.

Он је рекао да Република Српска зна и за сесије појединих сарајевских асоцијација с којих се поручује да се имовина хитно мора пренијети на ниво БиХ, али да то Српска неће дозволити.

Нећете добити ни грама српске имовине

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да је тренутно на сцени покушај рушења институција Српске и поручио онима који су се окомили на њену имовину да неће добити ни грама.

Додик је у обраћању на 20. савјетовању “Октобарски правнички дани” у Бањалуци истакао да је потребно јединство у Републици Српској по питању борбе за очување Српске и њених права.

Он је навео да је Република Српска укњижила сву своју имовину, осим једног малог дијела. “Нећете добити ни грама!”, поручио је Додик.

Додик је рекао да поједини свјетски моћници очигледно сматрају да су погријешили што су Републици Српској дали права, па сада покушавају да јој их одузму.

Он је указао да актуелна дешавања на нивоу БиХ и дјеловање ОХР-а немају никакве везе са правом, те подсјетио да Кристијан Шмит није именован у Савјету безбједности УН, али да, ипак, покушава да намеће законе.

Осврћући се на глобалне прилике, Додик је истакао да сви живимо у времену срушеног права, додајући да се данас не поштује ни Повеља УН.

“Живимо у сложеним временима, пуним нестабилности и нереда у свијету”, рекао је Додик.

Он је навео да је то због тога што неко моћан, који би требао да стоји иза права, сада руши међународно право.

Додик је пожелио успјешан рад учесницима овогодишњег јубиларног скупа “Октобарски правнички дани”, као што су били и досадашњи.

Подијели: