Закон о имунитету Републике Српске наметнут је од стране високог представника за БиХ 2002. године

15.12.2023.

Закон о имунитету Републике Српске наметнут је од стране високог представника за БиХ 2002. године, поручио је предсједник Републике Српске Милорад Додик.

– Тада је прописано да се закон доноси с циљем да се заштити интегритет законодавних и извршних институција Републике Српске путем утврђивања процедуре према којој се посланици и чланови Народне скупштине и Вијећа народа могу позвати на имунитет од кривичне и грађанске одговорности, а предсједник и потпредсједници Републике Српске, као и чланови Владе Републике Српске, могу се позвати на имунитет од оптужби за одговорност у парничним поступцима – нагласио је Додик.

Додик истиче да примјеном ове одредбе, предсједник и потпредсједници Републике Српске и чланови Владе Републике Српске нису грађански одговорни за било који поступак извршен у оквиру њихових дужности, али остаје могућност успостављања њихове кривичне одговорности.

– Да би се изузели од кривичне одговорности и други носиоци власти у Републици Српској једнако као и народни посланици и чланови Вијећа народа Републике Српске, нужно је било покренути процедуру за доношење закона о имунитету у Републици Српској. Доношење овог закона неопходно је ради континуираног правног насиља којег чини лице које није именовано за високог представника у складу с Анексом Х Општег оквирног споразума за мир у БиХ покушајем наметања закона и с тим у вези покретања кривичних поступака од стране судова на нивоу БиХ – поручио је Додик.

Он наглашава да сматра да је исправно да овај закон иде кроз редовну процедуру.

– Међутим, чланом 110. став 2. Устава Републике Српске прописано је да се само законом може одредити да поједине његове одредбе, ако то захтијева општи интерес утврђен у поступку доношења закона, имају повратно дејство. Сходно томе, истим се не може одредити његова ретроактивна примјена, тако да одредба којом се то предвиђа не треба да буде у закону. Усвајањем овог закона у редовној процедури народни посланици би тиме покaзали пуни законодавни капацитет Народне скупштине Републике Српске. Позивам предлагаче да уобзире мој став да није потребно нити оправдано у садашњим околностима да се овај закон о имунитету који се предлаже примјењује ретроактивно – написао је Додик на друштвеној мрежи Икс.

Подијели: