Закони о суду и прању новца до краја мјесеца у Парламентарној скупштини

16.10.2023.

Лидер СНСД-а Милорад Додик рекао је данас у Источном Сарајеву да би закон о суду и закон о спречавању прања новца требало да буду  финализовани до краја седмице, а до краја овог мјесеца и упућени у процедуру како то предвиђа Параламентарна скупштина БиХ.

Додик је рекао да је фокус данашњег састанка с партнерима у власти на нивоу БиХ био на обезбјеђивању предуслова за оно што предстоји у везо с ЕУ.

“Да покушамо да обезбиједимо неко кретање које би требало да буде кредибилно, да се помогне и Европској комисији у том погледу”, рекао је Додик новинарима након састанка.

Он је рекао да је разговарано и о питањима Изборног закона и да је договорено да се даље креће ка радној групи која би требало да утврди одређене елементе тог закона.

“Што се тиче резолуције о суверенитету БиХ коју смо предложили, партнери из Федерације БиХ нису били спремни да то подрже, осим ХДЗ-а”, појаснио је Додик.

Он је рекао да о Уставном суду БиХ нема никаквих помака.

“Нама није проблем да јавно кажемо да ми из Републике Српске сматрамо да треба кренути ка изради закона о Уставном суду како би се замијенило учешће страних судија, тако што би се двоје судија било из Републике Српске, четворо из ФБиХ, а троје не би били странци, него би их бирала Парламантарна скупштина у својој процедури”, рекао је Додик.

Додик је рекао да закон о спречавању прања новца још није финализован, да се ради на њему, те да се чека финална верзија о којој ће се разговарати.

Он је додао да је на састанку било ријечи о пројектима који већ дуже вријеме стоје.

“Ми из Републике Српске сматрамо да је беспотребно да се зауставља пројекат источне и јужне гасне конекције, да је то потребно деблокирати, као и пројекат ‘Бук Бијела’ и аеродром у Требињу. Разговарали смо о кретањима која то могу обезбиједити да би се могло ићи даље”, рекао је Додик.

Он је појаснио да из ЕУ постоје сигнали који кажу да је у БиХ потребно још нешто усвојити, те да је ово вријеме када се одлучује да ће БиХ добити преговоре.

“Ми смо одабрали два питања. То је питање Суда БиХ, гдје бошњачка страна има проблем да сједиште Апалационог одјељења Суда БиХ буде у Бањалуци и остаће да се то усагласи”, рекао је Додик.

Он је навео да је закон о спречавању прања новца европски закон.

“То би требало да буде не само дио испуњавања 14 приоритета, већ и дио спречавања могућности да БиХ буде стављена на црну листу у вези с прањем новца”, рекао је Додик.

Он је појаснио да су представници из Републике Српске сматрали да треба да се заустави одлучивање на нивоу БиХ док не буде ријешено питање Уставног суда БиХ, али да исто тако сматра да је веома разумно поступити на начин да се издвоје два закона како би се дала понуда ЕУ у увјерењу да ће Унија реаговати позитивно и да ће БиХ дати статус преговарача.

Подијели: