Запад зна да Уставни суд БиХ креира противуставне одлуке, Српска наставља борбу

30.05.2024.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао да су петоро судија Уставног суда БиХ, од којих су три странца и два муслимана, све одлуке доносили против Републике Српске.

– Онда они са Запада кажу – то се мора поштовати и неће да уђу у суштину и виде да је то креирање које је противуставно – рекао је Додик и додао да Српска наставља да се бори.

Изјавио је да би допуном Правила која су на дневном реду пленарне сједнице Уставног суда БиХ теоретски и практично одлуке могло да доноси само троје страних судија.

Додик је рекао да је сједница Уставног суда БиХ заказана на брзину, мимо досадашње праксе.

– Сами мијењају своја Правила, јер нема закона о Уставном суду БиХ. Раније су промијенили одредбе којима је предвиђено да у вијећу мора да буде представник конститутивног народа. Онда су то укинули, а сада мијењају и кажу да је довољно да гласа већина од присутних судија, док је до сада то било од укупног броја – рекао је Додик.

Појаснио је да у Уставном суду БиХ има девет судија и да би већина била пет, а сада кажу да је то од укупног броја присутних.

– То теоретски и практично значи да је од пет судија троје страних већина и да могу да донесе било какве одлуке – рекао је Додик за ТВ Хепи.

Додик је навео да је на дневном реду пленарне сједнице, између осталог, и захтјев бошњачког члана Предсједништва БиХ Дениса Бећировића о непокретној имовини.

– Уставни суд БиХ је измислио себи овлаштење да одлучује о имовини, јер Устав БиХ каже да све оно што изричито Уставом није дато БиХ, припада ентитетима. Ниједном ријечју се не помиње имовина –  рекао је Додик за ТВ Хепи.

Подијели: