“Желе елиминисати мене и још неке људе да би ушли у завршну фазу отимања јавне имовине Српске”

30.11.2023.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да је циљ поступка против њега да заплаше све у Републици Српској.

– Желе да ме из политичког живота елиминишу, као и још неке људе, да би се потом ушло у завршну фазу отимања јавне имовине Републике Српске.

На питање хоће ли се 6. децембра, ипак, одазвати позиву Суда БиХ, Додик је рекао да је то “мање важно”.

– Свакако да има људи које ће уплашити ријечи Кристијана Шмита – свако ко се супротстави мојим одлукама иде у затвор – али ја сам легално изабран да радим свој посао и немам комодитет да се плашим. Тим прије што сам само у складу с Уставом потписао указ на закон који је усвојила Народна скупштина Републике Српске. А сагласност на тај закон дала су сва три национална клуба у Вијећу народа – рекао је предсједник Српске.

Ако већ не прихватате ни Шмита, ни Суд БиХ, зашто сте прихватили да вам тај суд суди и то по закону који је он наметнуо – било је једно од питања.

– Зато што би у супротном дошло до низа злоупотреба и међународног прогона. Они једва чекају да се тако нешто деси, расписали би међународну потјерницу, покушали да хапсе, уз употребу силе и можда ангажман НАТО. Ако се и појавим на том суду, то не значи да га прихватам. Не прихватам га. Нисам идеалиста, али ово може бити прилика да се то све девастира. А, опет, имајући у виду да тамо углавном сједе муслимани, немам чему да се надам – каже Додик за НИН.

Предсједник Републике Српске и СНСД-а, Милорад Додик, у опширном интервјуу за НИН, између осталог, одговорио је и на питање може ли странка на чијем је челу наставити успјешно постојати и након његовог одласка.

– СНСД може да преживи без мене. Што би пјесници рекли, гробља су пуна незамјенљивих људи. Они (Суд БиХ и дио међународне заједнице) цијене да је моја улога у СНСД одлучујућа и нема сумње да би таква одлука изазвала озбиљан потрес. Зато то и раде (воде поступак против њега). Ипак, био би апсурд да ми забране политичко дјеловање без правоснажне пресуде, да ме прије тога не осуде на три године затвора. Али, јавно се прича о томе да би већ на првом рочишту могли нешто да ми забране, јер и амерички амбасадор Мајкл Марфи сматра да ће моја улога бити пресудна и на сљедећим изборима. Зато хоће да ме склоне са политичке сцене. Све се кроји за такав сценарио, јер је сљедећа инстанца Уставни суд БиХ, у коме такође немам шта да тражим, јер већину чине Нијемац из Њемачке, Њемица из Швајцарске, Албанац из Албаније и два муслимана – каже Додик.

Подијели: