“Зеленски не треба да буде питан шта западни Балкан треба да ради”

09.10.2022.

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је Срни да ароганција коју показује предсједник Украјине Владимир Зеленски превазилази значај улоге коју он мисли да има и да сигурно није неко ко треба да буде питан о томе шта западни Балкан треба или не треба да ради.

– Политички је непристојно да он дијели савјете било коме, па и нама на Балкану. Његови ставови нас се не тичу и нису они које бисмо ми морали да слиједимо – рекао је Додик поводом обраћања Зеленског грађанима Цетиња у којем је поручио да су санкције Русији обавезне, да је Русија пријетња свима и да то “није ништа мање важно за Балкан”.

Додик је рекао да Зеленски има своје који га симпатишу, али да сматра да и други на западном Балкану мисле да је такво безочно сугерисање без икаквог основа и да држање предавања о томе шта ко треба да чини апсолутно није адекватно ни времену, а поготово није адекватно улози коју Зеленски има у томе.

– Човјек је умислио да може да држи предавање сваком другом и да оцјењује ко је на исправном, а ко на лошем путу. То треба одбацити као управо нешто што је дошло са стране која уопште није питана – нагласио је Додик.

Он је рекао да Република Српска остаје неутрална када је ријеч о украјинској кризи.

– Ситуација се тамо мијења. Мислим да не треба трчати за догађајима који су оваквог или онаквог карактера и давати своју оцјену томе. Ми ћемо остати и даље неутрални у жељи да се рат заврши, а како ће ствари изгледати, шта ће бити, нити се нас тиче, нити ми можемо утицати на то – навео је Додик.

Подијели: