Живановић неуморни борац за истину

02.01.2024.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик упутио је последњи поздрав преминулом академику Србољубу Живановићу и телеграм саучешћа његовој породици.

– Са жаљењем сам примио вијест о смрти човјека који је посветио свој живот изучавању историје и културе древних Словена, антрополога и палеопатолога, академика Србољуба Живановића. Ова велика душа је оставила неизбрисив траг у области науке и образовања – навео је Додик.

Он је истакао да ће Живановић остати запамћен не само по научним достигнућима, већ и по посвећености правди и истини.

Додик је подсјетио да је Живановић био предсједник Међународне комисије за утврђивање истине о Јасеновцу, институције која је имала важан задатак истраживања трагедије и геноцида у овом смртоносном логору.

– Његова посвећеност и упорност у одбрани истина и правде била је неизмјерна. Његов рад о Јасеновацу свједочи о снази карактера и неуморној борби за истином. Нека његово дјело настави да надахњује будуће генерације, а његов дух живи у нашим срцима – истакао је предсједник Српске.

Додик је захвалио академику Живановићу “на свему што је учинио за науку и истину и што ће остати у нашим сјећањима као свијетла тачка наше историје”.

– Изражавам дубоко саучешће у име грађана Републике Српске и у своје име, његовој великој породици, пријатељима и поштоваоцима академика Живановића – наводи се у телеграму саучешћа предсједника Републике Српске.

Академик Србољуб Живановић, један од најистакнутијих домаћих истраживача геноцида над Србима, Јеврејима и Ромима за вријеме Другог свјетског рата на простору НДХ, преминуо је у понедјељак у Лондону у 91. години.

Подијели: