Злочини који леде крв у жилама и три деценије послије – без казне

30.06.2023.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик истакао је да су на подручју средњег Подриња и Бирча у протеклом Одбрамбено-отаџбинском рату, као и у претходна два, Првом и Другом свјетском рату, извршени најмасовнији и најгнуснији злочини над српским народом за које нико није одговарао.

Додик је нагласио да само наивни могу да повјерују да муслимански политички и војни врх није имао осмишљен план етничког чишћења српског становништва у Подрињу и Бирчу, што сасвим јасно потврђује и податак да је у протеклом рату брутално убијено 3.267 особа српске националности, међу којима је скоро половина цивила и значајан број невине дјеце.

– О дивљаштву и свирепости припадника муслиманске војске посебно говори чињеница да су највеће злочине над недужним српским народом у Подрињу и Бирчу починили на велике хришћанске празнике – Петровдан, Никољдан, Ђурђевдан, Божић… Људи су убијани на кућном прагу, на својим вјековним огњиштима и то на најмонструозније начине – одсијецањем главе, руку, ногу, забадањем ексера у главу, многи су живи спаљивани, а за ту њихову монструозност власти у Сарајеву награђивале су их ‘златним љиљанима’. Свирепи покољи српског народа само на овом подручју и данас леде крв у жилама – истакао је Додик у изјави за Срну поводом обиљежавања 31 године од српског страдања у средњем Подрињу и Бирчу.

У овим крвавим походима хорди Насера Орића није било ни трунке осјећаја, људскости, убијане су труднице, силоване српске дјевојке, а пред очима српских мајки убијани су њихови синове и кћери.

– Несумњиво да је муслиманско политичко и војно руководство, предвођено Насером Орићем, планирало и организовало етничко чишћење на овом подручју, гдје је од прољећа 1992. године до љета 1995. на најсвирепији начин убијено 3.267 Срба – рекао је Додик.

Упркос свим подацима којима Република Српска располаже, како о броју побијених Срба, тако и починиоцима ових злодјела, рекао је Додик, ни дан данас нико није одговарао.

– Више од три хиљаде недужних Срба убијено је по други пут, у миру, а убица је правосуђе БиХ. За српске жртве и њихове породице ни три деценије послије нема мира ни спокоја, јер ниједан злочинац није одговорао за своја злодјела и бестијалности. За наше жртве нема правде. Вјероватно су оне за њих мање вриједне јер су српске, као што су бошњачкој и дијелу свјетске јавности мање вриједне сузе српских мајки и њихове црне мараме – рекао је Додик.

Он је нагласио да српском народу остаје у насљеђе света дужност и завјет да његују културу сјећања.

– Никада не смијемо дозволити да наше жртве падну у заборав, јер ономе ко заборавља историја се понавља. Ту лекцију смо, нажалост, требали да научимо након Првог и Другог свјетског рата када су злочини над Србима били заташкавани и скривени од очију јавности. То више не смијемо никада дозволити, јер наши страдали сународници то не заслужују, српска жртва нема цијену – нагласио је Додик.

У Братунцу ће сутра бити обиљежена 31 година од српског страдања у средњем Подрињу и Бирчу, а парастос за 3.267 убијених Срба служиће Његова светост патријарх српски Порфирије.

Помен ће бити служен свим српским жртвама из средњег Подриња у Одбрамбено-отаџбинском рату, а организује се поводом 31 година од великог страдања Срба на Петровдан 1992. године у селима око Сребренице и Братунца, када је убијено 69 и заробљено 22 војника и цивила, од којих нико није преживио.

Подијели: