Закони Републике Српске не тичу се САД-а

10.03.2023.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је данас да се амерички амбасадор у БиХ Мајкл Марфи понаша као предсједник политичке партије и мијеша се у унутрашња питања у БиХ.

– Марфи иначе припада оној генерацији која је васпитана на америчком насиљу које је овдје владало након грађанског рата у БиХ – рекао је Додик у Бијељини коментаришући саопштење Амбасаде САД у БиХ у којем су најављено усвајање закона о НВО и уврштавања клевете и увреде у Кривични закон Републике Српске назвали недемократским.

Додик је поручио да се закони које Република Српска намјерава да усвоји не тичу САД-а, већ, како је навео, третирају само обавезу да онај ко прими међународна страна средства, а регистрован је по Закону о удружењима и организацијама Републике Српске, мора то да пријави Министарству правде.

Додик је рекао да САД има исти такав закон из 1938. године, који је у међувремену мијењан, да би посљедњим измјенама била дефинисана затворска казна за оне који злоупотребљавају средства.

– Код нас то није случај. Али очигледно да они коментаришу свој закон када кажу да је у Републици Српској тако нешто предвиђено. Дакле, очигледно да задржавају потребу да само нешто намећу. Тај исти закон смо ми предложили 2018. године и то није прошло. Русија је донијела двије године након наше иницијативе и они сад тврде како ми преписујемо наводно руски закон – рекао је он.

Додао је да ће закон о НВО који Република Српска намјерава да усвоји бити идентичан америчком, упитавши као Американци могу имати такав закон, а остали не.

– Зар има већег цинизма и лицемјерја и покварености америчке него тврдити да они користе тај закон и да није препорука да користе друге владе. Они могу, а ми не бисмо требали, јел тако? Зна се да су њихове многе НВО финансирале овдје и политичке процесе и да то никада није било евидентирано, зна се да је потребно да се то уради и ми само желимо да то учинимо као у другим праксама. Њихова саопштења неће то спријечити – поручио је Додик.

Говорећи о Нацрту закона о измјенама и допунама Кривичног законика Републике Српске којим се, између осталог, уводи одредба за увреду и клевету, Додик је рекао да иза овог нацрта не стоји намјера прогона и да ће свако мишљење бити размотрено кроз јавну расправу.

Подијели: