Кина је увијек уважавала специфичности у БиХ, успјешнa сарадњa ће бити настaвљена

08.02.2024.

Имали смо добро сарадњу са НР Кином, и увјерен сам да ће бити и настaвљена, истакао је предсједник Републике Српске Милорад Додик, на пријему који је организовао амбасадор Кине Ђи Пинг поводом кинеске Нове године и његовог одласка из БиХ.

Кинеска нова годинаФото: РТРС
– Кина је увијек уважавала специфичности у БиХ и за разлику од САД никада се није мијешала у унутрашње ствари БиХ. Зато смо захвални, Кини, њеном народу и предсједнику Си Ђи Пингу на разумијевању и подршци – истакао је Додик.

Додик је истакао значајана економска улагања у Српску од стране НР Кине.

– Имали смо могућност да користимо Платформу “Појас и пут” и да изградимо Термоелектрану “Станари”, а то је једна од највећих инвестиција не само послије рата, већ посљедњих 50 година, која је изграђена кинеском технологијом која се показала као најбоља. И не само то, изградња путева, болница – додао је Додик.

Амбасадор Ђи је истакао да према кинеском лунарном календару, година Змаја само што није стигла, те је у име Амбасаде у БиХ упитуо искрене честитке свим Кинезима у БиХ, кинеским предузећима, учитељима и студентима.

На пријему су поред Додика били и премијер Републике Српске Радован Вишковић, предсједавајућа Савјета министара Борјана Кришто, предсједавајући Представничког дома Парламентарне скупштине Маринко Чавара и замјеник министра одбране Александар Гогановић.

Подијели: