Кључно питање састанака у Анталији – ојачати сарадњу и наставити економску активност

28.02.2024.

Циљ мог одласка у Анталију на Економски форум, који је под покровитељством предсједника Турске Реџепа Тајипа Ердогана, је да ојачамо сарадању са партнерима и наставимо економску активност, рекао је предсједник Републике Српске Милорада Доди у Телерингу.

– Поента је да ојачамо партнерства, те објаснимо актуелну ситуацију – навео је Додик.

Истакао је да ће у Турској покушати и да објасни питања која постоје у БиХ.

– Од којих је најочигледнији проблем, што раније предложен амбасадор од стране Бошњака и није прихваћен у Турској. Злоупотребљен је један поступак од стране бошњачког члана Предсјендиштва БиХ Денис Бећировића. Он је предложио некога кога турска страна није могла да прихвати, а довели су и нас до тога да морамо објашњавати себе – навео је Додик.

Истакао је да ће разговарати и о економским питањима.

– Покушавамо да рехабилитујемо проблем аутопута Сарајево-Тузла. Турска страна је доста тога већ урадила, али у Федерацији је вјечити пробле тај што не могу да се договоре око путних праваца. Када смо говорили о Коридору 5Ц, моја идеја је била да идемо од Бањалуке до Тузле. Дио који пролази кроз Српску би ми брзо урадили, али ако не могу у Федерацији да се договоре, није до нас – појаснио је Додик.

Истиче да је простор од Добоја до Тузле веома заживио.

– И мислим да треба у примарном интересу да се обезбиједи брза цеста. Република Српска има скромније потенцијале, имамо још око 150 километара ауто-пута да радимо – каже Додик.

У марту Додик путује и у Беч на дипломатску академију гдје ће одржати предавање о ситуацији у БиХ. Након тога је у Француској, гдје ће се састати са парламентарним институцијама, министрима и француским изаслаником за БиХ.

Каже, долазак мађарског премијера Виктора Орбана у Бањалуку, пролонгиран је због његових обавеза у САД, али очекује да датум доласка ускоро буде прецизиран.

Ако Српска буде у могућности, тражићемо да имамо статус у БРИКС-у

Ако Република Српска буде у могућности, она ће без оклијевања тражити да буде у статусу БРИКС-а, рекао је предсједник Републике Српске Милорад Додик у Телерингу.

Истакао је да ће репрезентација Српске ће ићи на спортске игре БРИКС-а у Казању.

– Припремамо наше селекције које ће учествовати на тим играма. То су игре које су се одвијале и до сада, идеја је да учествује БРИКС. Ми смо добили позивницу. То нема ништа против БиХ, Велика Британија има неколико репрезентација, зашто не би могли и ми? – навео је Додик.

Истакао је да континуитету разговара са предсједником Русије Владимиром Путином.

– Итекако је важно то за Републику Српску, да се спозна њена позиција, да се придобије солидарност за отворена питања, која могу да помогну, да се на економском плану договоре економски пројекти, као што је била потреба изградње гасовода од Бијељине до Бањалуке, гдје нисмо нашом кривицом засутављени на том пољу, спријечили су нас Сарајево и Бошњаци. Да смо то учинили, од онда када смо тражили, Бањалука би била гасни центар. Имали би јефтин гас, ишли смо на то да договоримо стабилну цијену. Нас су спријечили, направили нам озбиљну економску штету. Гријање у Београду је јефтиније него у Бањалуци, јер се грију на гас – каже Додик.

Истакао је да је Федерација БиХ. непријатељски настројена према Русији, што у Русији и знају.

– Због нашег става, им није повећана цијена гаса. Да смо ми имали довољне количине гаса, могли смо да изградимо двије гасне коморе, цијену која је нижа, јер неко у Сарајеву сматра да Србима то не треба – каже Додик.

Додик истиче да је Путин један од најважнијих људи свијета.

– Разговорали смо о положајима Српске и односима на Балкану, али и о проблемима Украјине, Европској унији, али и Америци. Ово је био један од разговора на највишем стратешком нивоу, нема у себи никакву поруку која би требала да угрози ситуацију. Једна мала Република са милион и по хиљада становника окружене НАТО-ом, ЕУ, мала Република која нема столицу у УН, мала Република по обиму својих политика, јер то је једна улица у Москви ако не и мања успјела је да се пробије на сцену и да разговара са људима – поручио је предсједник Српске, преноси РТРС.

У БиХ сваки договор заврши лажима политичког Сарајева

У БиХ је увијек све сложено, и сваки договор заврши лажима политичког Сарајева које очигледно не ради у интересу конститутивних народа, већ амбасада које тамо бораве, изјавио је за Телеринг предсједник Републике Српске Милорад Додик.

Иако је оптимистичан да ће БиХ у марту отворити преговаре са Европском унијом, јер је већина траженог испуњена – кочница је и даље Изборни закон и Закон о Суду БиХ.

Додик каже да га то не брине, јер вјерује да ће након отварања преговора ово питање бити ријешено на корист Српске.

У Мостару на састанку није постигнут договор о најважнијим отвореним питањима – Изборног закона и закона о Суду БиХ, каже Додик.

Поновио је да је српска страна једина у Мостар дошла спремна, са одговорима на сва отворена питања.

Јасно је да је једино рјешење, каже Додик, да Основно одјељење Суда БиХ буде у Сарајеву, а Апелационо у Бањалуци, што Бошњаци и даље не прихватају.

– Мислим да једина независна компонента тог Суда може да се обезбједи у Бањалуци, јер у Бањалуци нема елемената који би могли да врше ту врсту притиска на рад суда. Свака пресуда у Сарајеву мотивисана је градском чаршијом и трачарањем у Сарајеву. То сви знају – истакао је Додик.

А сви знају и да је процес који се води против Додика у неуставном Суду БиХ нелегитиман и мотивисан политичким интересима појединих амбасада у Сарајеву. Суде ми само зато што не признајем странце – и ако мисле да ће овим процесом да ме удаље са политичке сцене варају се, категоричан је Додик.

– Питање је да ли ћемо имати правну борбу или неку другу. Сви моји овдје су опредјељени да сутра ако се то деси, да ћемо морати да кажемо да не признајемо Суд и Тужилаштво БиХ и кажемо довиђења БиХ, адио. Ми хоћемо да покажемо начин на који то раде, јер дада то раде једном Милораду Додику за којег мисле да је неко. Па како је могуће да будем процесуиран на бази овога – закључио је Додик, преноси РТРС.

Подијели: