Ако Уставни суд не укине одлуку, сутра ће бити заказана сједница НСРС

22.06.2023.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да ће већ сутра поподне, ако Уставни суд БиХ не укине своју најновију одлуку, бити заказана сједница Народне скупштине на којој ће бити донесен закон о престанку важења и објављивања одлука тог суда у Српској и заштити лица која буду прогоњена због тога од органа БиХ.

– Ми ћемо тај закон донијети веома брзо, без икаквих проблема, можда већ у уторак /27. јуна/ и наставити нашу даље политичку борбу – рекао је Додик

Додик је истакао да ово није антидејтонско понашање него да Српска жели да се ствар врати у оквире Дејтона и Устава.

“Не може Српска прихватити да њену судбину одређује ратни предсједник СДА /који је судија Уставног суда БиХ Мирсад Ћеман/ и поратни потпредсједник те партије /судија Сеада Палаврић/ који су експонирани чланови Исламске заједнице и да нама немећу рјешења о БиХ. Било би сасвим глупо очекивати да се ми понашамо сервилно према томе, као што је глупо да неко од Кристијана Шмита покушава направити неку личност која уопште не постоји”, рекао је Додик.

Додик је изјавио да је очигледно да страни интервенционизам, који је рехабилитован у посљедњих годину до двије дана, више наноси штете БиХ.

– Очигледно је да је прошло вријеме да неки, који имају своја памћења из младалачких дана као што је амбасадор /САД у БиХ Мајкл/ Марфи, могу да ударцом шаком од сто некога престраше. Враћајући тај метод на сто, апсолутно су погријешили и ставили БиХ у вртлог у коме ће она веома тешко наћи излаз – нагласио је Додик.

Вјерујући у своју силу, Додик каже да они покушавају и даље да се понашају на начин наметања.

– Највећу штету за БиХ чини међународни интервенционизам који је дуже од деценију осликаван у лику високих представника. Ти високи представници су могли да креирају, а највише Педи Ешдаун, проклетник, који је наметнуо стил понашања који је ишао к томе да деградира Републику Српску у цјелини – рекао је Додик за Срну.

Након тога, додао је он, када се догодио отпор високом представнику и када је схватио да нема више енергију, снагу и легитимет да дјелује – онда су се вратили у Уставни суд гдје су бошњачке судије са странцима креирали одлуке које су развалиле уставни поредак.

– Тамо сједе три странца и двоје муслиманских судија. Један од њих је Ћеман који је у току рату био предсједник СДА, мијењајући Алију Изтебеговића који је тада био члан Предсједништва неке БиХ коју је само он представљао. Касније је изабрана Сеада Палаврић која је, прије него што је отишла у Уставни суд, била потпредсједник СДА, експонирани члан муслиманске заједнице једнако и као Ћеман. Они су заједно са три странца креирали све те одлуке у Уставном суду које су развалиле уставни поредак, рачунајући да иза њих стоји сила која ће наметнути вољу свима нама да се понашамо онако како они желе – нагласио је Додик.

Указао је на то да је тај Уставни суд правио своја правила, не уважавајући основне елементе Устава БиХ, а то је да се одлучује консензусом, да се три констутивна народа равноправна и два ентитета и да механизам одлучивања мора да прати такву структуру у свим органима, па и у Уставном суду.

– Међутим, они су то искључили својим наводним правилима и наметнули да је од девет судија у том суду пет већина, а то су ова два члана СДА /предсједник и потпредсједник СДА који су постали судије Уставног суда у различитим временима/, те странци који су од страног фактора мотивисани да дјелују заједно. Није тешко утврдити колико је одлука донесено прегласавањем према принципу два судија муслимана и три странца које су наметане по различитим основама – рекао је Додик.

Он је истакао да се они уздају у одредбу која говори да је неспровођење одлука Уставног суда кривично дјело и покушавају да се комфорно понашају, очекујући да ће иза тога ступити на сцену органи који ће сваког оног ко држи до уставности, до здравог разума, правичности, Републике Српске и одбране њеног права – стрпати у затвор на дугогодишње казне.

– Зато сада видимо хистерију у Федерацији која позива да се сви ми затворимо, процесуирамо, а поготово ја, јер откуда мени право да се ја супротстављам – истакао је Додик.

У таквим околностима, појаснио је он, Уставни суд је донио правила која су само њима била довољна и сам их је наметао.

– Деградио је чињеницу да српски народ треба да буде присутан у одлукама, они су то свели само на присуство и тако направили од судија из Републике Српске икебане у Уставном суду које нису утицале на одлуке – рекао је Додик и истакао да готово да нема ниједне одлуке тог суда у корист Српске, не на навијачки начин, него као објективан приступ рјешавању.

Уставни суд БиХ саопштио је почетком ове седмице да је избрисао одредбу у Правилу о свом раду о одгађању сједнице ако не присуствује најмање један судија кога је изабрала Народна скупштина Републике Српске.

Представници власти Републике затражили су у уторак, 20. јуна, да Уставни суд БиХ до сутра укине ту одлуку о измјени Правила овог суда и врати је на одлуку од прије.

– Тражимо да до петка у 12.00 часова поништи своју одлуку и врати је на одлуку од прије. Тражимо да донесе одлуку да неће одлучивати по било којем питању или било којој процедури све док се не донесе закон о Уставном суду БиХ – рекао је Додик након састанка са представницима институција Српске и лидерима партија.

Подијели: