Амерички амбасадор ради против српског народа у БиХ

28.03.2023.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је данас да амерички амбасадор у БиХ Мајк Марфи и особље ове амбасаде раде против српског народа у БиХ.

Додик је рекао да Марфи и особље америчке Амбасаде потврђују непријатељско расположење према Републици Српској када тврде да имовина припада БиХ, додајући да је то удар на територијални и сваки други вид суверенитета Српске.

– Марфи је то потврдио и у интервјуу за Независне новине када је рекао да имовину треба рјешавати у Парламентарној скупштини БиХ, а то заиста није у складу са уставним уређењем нити је на било који начин предвиђено – рекао је Додик у Бањалуци.

Он је подсјетио да Српској припада имовина која је на простору Републике, поручујући да ће то тако и остати.

– Тако ће и остати, волио то или не волио један надобудни амбасадор који покушава да каже “једно је политичка елита, а једно је народ”, а и ја могу да кажем да је у Америци једно Бајден, а једно народ – рекао је Додик, преноси РТРС.

Он је додао да поштује амерички народ и америчку државу, али не и, како је рекао, мешетаре који 20 година настоје Српској да јој одузму имовину.

– У томе је читав проблем. Ми то видимо и упозоравамо да питање имовине неће бити на дневном реду, јер имовина припада нама – рекао је Додик, истичући да америчка Амбасада контролише правосуђе у БиХ, укључујући и Уставни суд који доноси одлуке супротне Уставу БиХ и на штету Републике Српске.

Он је подсјетио да у Уставу не пише да имовина припада БиХ и да с тога позивање на одлуке Уставног суда о овом питању немају упориште.

Коментаришући састанак Марфија са начелником општине Источна Илиџа Маринком Божовићем (СДС), Додик је рекао да Божовић не поштује одлуку Владе Републике Српска о прекиду сарадње са америчким и британским дипломатама у БиХ због антидејтонског дјеловања.

– Сви наши људи на власти у Републици и на нивоу БиХ не прихватају једну такву политику. Марфи је јуче потрчао да се састане с начелником општине Источна Илиџа. Ја немам ништа против таквих, нек сарађује. Има таквих издајника који не поштују одлуке Владе Републике Српске и то свакако говори о чему се ради – рекао је он.

Додик је рекао да је очигледно да америчка Амбасада управља и сарађује са СДС-ом.

На питање новинара како очекује наставак програма финасираних и од УСАИД-а, Додик је појаснио да Република Српска није прекинула сарадњу са САД-ом, већ искључиво са америчком Амбасадом у БиХ.

– Ако не желе због тога да финансирају то је уреду, никакав проблем немам с тим, а ми ћемо овај програм наставити и рјешавати – поручио је Додик.

(Срна)

Подијели: