Aмерика стала на једну страну у БиХ, док је Српске биће и свједока о истини у рату

22.06.2023.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да су САД стале на једну страну у БиХ и у том погледу је потпуно неприхватљиво понашање актуелног амбасадора Мајкла Марфија који нетачним информацијама извјештава своју владу.

“За рехабилитацију односа САД и БиХ најбоље би било да САД повуку актуелног амбасадора и пошаљу професионалца који би избалансираним приступом утицао да се смири ситуација коју констатно подгријава амбасадор Марфи”, истакао је Додик за Срну.

На питање Срне да прокоментарише да порицањем “опсаде Сарајева”, предсједник Српске “искривљује историју и доприноси нестабилности у БиХ, Додик је указао да сваки пут када се из Републике Српске чује истина о грађанском рату у БиХ прво реагују муслимани, а потом америчка Амбасада, а од скора и амерички Стејт департмент.

“У посљедње вријеме амерички амбасадор реагује и прије муслиманских учесника рата из 90-их година, и по правилу заступа ставове које заступају муслимани у БиХ. На тај начин амерички амбасадор брани спољну политику своје земље у БиХ од 1992. до данас, и бранећи искривљену историју, правда америчке операције у БиХ, укључујући и бомбардовање Републике Српске без одлуке Савјета безбједности”, указао је Додик.

Ако САД стоје уз, како сада наводе, жртве опсаде Сарајева, истакао је Додик, вјероватно мисле на онај дио Сарајева који је у грађанском рату био под муслиманском контролом и који је имао више од 100 логора за Србе, Сарајеву из којег више хиљада Срба није извукло живу главу само зато што су били Срби.

“Ни милион пута поновљена лаж неће постати истина, све док буде оних који су спремни да свједоче истину. Република Српска има таквих, и док је буде, биће и свједока”, поручио је Додик.

Подијели: