Бањалучка премијера филма “Олуја”: “Треба да остане записано да су страдали јер су припадали српском народу”

01.02.2023.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је вечерас, пред премијеру филма “Олуја”, да је управо филм прикладан за приказивање тешке судбине Срба 1995. године и да вјерује да ће мотивисати и друге за нове теме.

“Олуја” је први филм српске кинематогафије о страдању 1995. године и прогону 250.000 Срба са вјековних огњишта са простора Хрватске.

Додик је пожелио екипи која је стварала филм успјех и на другим пројектима у будућности.

“Вјерујем да ће се на бази овог успјеха и емитовања филма мотивисати и други да прихвате неке нове теме. У прошлости је недостајао овакав израз и на другој страни се приступило организованије. Они су заузели почетне положаје у смислу презентације свога виђења догађаја”, рекао је Додик новинарима.

Предсједник Српске је подсјетио да су у “Олуји” страдали цивили, баш као што је то био случај на Петровачкој цести када је бомбардована избјегличка колона.

“Треба да остане записано да су страдали јер су припадали српском народу”, рекао је Додик.

Премијери филма “Олуја”, поред Додика, присуствују предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић, министри у Влади, посланици у Народној скупштини, Парламентарној скупштини БиХ, представници организација проистеклих из протеклог Одбрамбено-отаџбинског рата, бројне друге личности из политичког и јавног живота Републике Српске и бројна публика.

“Олуја” је ратна драма испричана из угла обичног човјека Илије, чији лик тумачи Јово Максић.

Ријеч је о ратној причи човјека који није бирао рат, али је изабрао да заштити породицу и село у којем је одрастао.

Глумачку екипу чине Јово Максић, Златан Видовић, Давор Јањић, Марија Пикић, Иван Вујић, Љубиша Милишић и други истакнути умјетници из Републике Српске и Србије.

Подијели: