Биће предложен закон о проглашавању непријатеља Републике Српске

18.07.2023.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да ће у наредним данима предложити увођење закона којим ће бити створено право за проглашавање непријатеља Републике Српске.

“Да буду записани у историји као непријатељи српског народа и Републике Српске и Устава БиХ. Све су стране судије биле против Устава БиХ”, рекао је Додик новинарима у Бањалуци.

Он је истакао да је све бесмислено уколико Република Српска изгуби имовину, наводећи да неће допустити нарушавање права Српске и да је његова одговорност да штити будућност Републике.

Додик је рекао да је у БиХ на сцени континуирано политичко сукобљавање на питањима која неко ко се бори за суверену БиХ не би требало да поставља јер нема суверене земље ако у њој одлучују странци него се то зове, по свим теоријама, протекторат.

“Ми нисмо спремни на тај начин да овдје егзистирамо. Република Српска чим дође у позицију да се подигне, развије или да направимо нови искорак у развоју, истог тренутка се нађу међународне активности које то спречавају”, истакао је Додик.

Он је навео да се интервенционизам у спречавању Српске да направи искорак појављује дуги низ година.

“Посљедња карика јесте прича о имовини. Да би спријечили Републику да направи искорак, онда се покушава продуковати проблем у вези с имовином. Онда је ту и Уставни суд, лажни високи представник и наравно ови из Сарајева који су сервилни у погледу тога да направе унитарну БиХ. То је синхронизовани напор који чине странци и дио поданичког политичког Сарајева који иду за тим да ту сметњу, по њима, која се зове Република Српска, ако не могу да је укину, онда да је до те мјере обесмисле да она ће сама себе угасити”, рекао је Додик.

Предсједник Републике је истакао да се то обесмишљавање врши на питању имовине, наводећи да ту неће бити договора.

Он је рекао да је дио међународне заједнице против Републике Српске како би онемогућили компактност и развој српског националног бића на овим просторима, али да српски народ осјећа снажну националну припадност и идентитет и од тога не може да одустане.

Додик је навео да српски народ не смије изгубити своје национално обиљежје и право да постоји Република Српска јер је српски народ овдје заслужено историјски и Српска је народна воља.

“Оно што би они требало да ураде, а то њима најмање одговара, јесте да нас пусте на миру и да ми покажемо да можемо да направимо узлет”, рекао је Додик.

Предсједник Српске је истакао да ће српска национална идеја живјети и послије њега.

“Остајемо упорни у томе да очувамо наша права која смо добили, да очувамо нашу аутономију коју смо добили, права да Републику Српску развијамо онако како може”, рекао је Додик.

Он је навео да је БиХ ужасно сложена земља, подијељена и да се не може објединити насиљем међународне заједнице.

Додик је истакао да ће Република Српска остати са својом имовином и институцијама, упркос томе што је ово тежак период у којем су неки помислили да је сукоб Русије и Украјине прилика да “овдје поравнају” или да, како то на Западу воле да кажу, заврше незавршени посао.

Подијели: