Циљ санкција, подаништво Српске

02.07.2024.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас у Бањалуци да је циљ санкција према Републици Српској да буде прихваћено подаништво и останак српског народа у БиХ онако како желе они који изричу те мјере.

Додик је у обраћању на сједници Народне скупштине Републике Српске истакао да се Декларацијом о заштити националних и политичких права и заједничкој будућности српског народа показује да Српска поштује Дејтонски споразум, али и да намјерава да уз подршку пријатеља ради на враћању оригиналних дејтонских надлежности.

Он је подсјетио да је БиХ протекторат и колонија о којој одлучују на оперативном нивоу странци који генеришу ставове политичких Бошњака.

“Често ме питају – шта је план Републике Српске? Прочитајте и виђећете о чему се ради”, рекао је Додик.

Он је поновио да Српска одбацује међународни интервенционизам.

Предсједник Републике Српске је навео да се нико једнострано не “сепарише”, већ да покушава доћи до дијалога.

“Желимо да кажемо – вратимо се на изворни Дејтонски мировни споразум. Република Српска се супротставља да буде мајоризована”, нагласио је Додик.

Српској је Србија национални интерес и обрнуто

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да је Српској национални интерес Србија и обрнуто, истичући да није тачно да је Република Српска изолована и да ту причу промовише опозиција по страним амбасадама.

Додик је истакао да свако има право да каже своје мишљење о Декларацији о заштити националних и политичких права и заједничкој будућности српског народа усвојеној на Свесрпском сабору, али да нема право и да лаже.

Он је током расправе о Декларацији у парламенту Српске рекао да у Српској живе сувише озбиљни људи који не желе о овако важном питању да полемишу са онима који измишљају и имају директне инструкције странаца.

Поводом дискусије посланика Листе за правду и ред Небојше Вукановића о Декларацији, предсједник Српске је поручио Српска није банкротирала и да испуњава своје обавезе редовно.

Он је додао да Вукановић мисли да галамом може нешто постићи, те да се тако не штите национални интереси.

“Вукановић жели овај дан својом причом да доведе у питање и да се прича само о њему. Ја сам поносан што сам учествовао у свему овоме и што је Декларација усвојена”, поручио је Додик.

Додик је упитао какав то хаос влада у Српској, те оцијенио да Вукановић патолошки измишља.

“Гђе је тај хаос?”, упитао је Додик.

Он је додао да Вукановић није реаговао када је Kристијан Шмит наметнуо законе и упитао га да ли је то онда правда на коју се позива.

Према његовим ријечима, Вукановић током расправе о Деларацији није рекао нити једну смислену ријеч.

Додик је поновио да нико није укинуо 9. јануар, те појаснио да је за ово потребно донијети закон.

“Kолико ово друштво може истрпјети таквих лажи које се изнесу на тај начин?”, упитао је предсједник Српске, те оцијенио да је Вукановић антисрпски елемент који штети Српској.

Додик је нагласио да је Српској национални интерес Србија и обрнуто, те упитао зашто је ово упитно уопште.

“Треба очекивати да ћете на све што лажно изнесете добити одговор”, закључио је Додик.

Подијели: