Дан државности Србије празник и Срба у Републици Српској

15.02.2023.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да је Дан државности Србије и празник Срба у Републици Српској, те да Српска, формирана 9. јануара 1992. године, и Србија јесу двије организоване државе српског народа.

Додик је рекао новинарима у Београду да кад Србија обиљежава Дан државности то обиљежавају сви Срби у свијету, јер је то датум у коме је српски народ први пут након 400 година поново рехабилитовао своју државност, али и оквир у коме су Срби могли да организују свој идентитет и боре се за своја права.

“Ово је једнако празник и нас у Републици Српској. И ми имамо два празника, један је 9. јануар, што се тиче државности, и наравно, овај данас – Дан државности Србије. Са Србијом обиљежавамо као наш заједнички празник и 15. септембар, Дан српског јединства, слободе и националне заставе”, рекао је Додик, који је у Предсједништву Србије присуствовао свечаном уручењу одликовања поводом Дана државности Србије.

Додик је истакао да је апсолутно важно те празнике заједнички обиљежавати и указао да добра пракса заједничког обиљежавања свих важних празнике у Србији и у Републици Српској релаксира не само односе међу политичким елитама, него и међу грађанима, који то желе да види.

Предсједник Српске напоменуо је да се Србија овог тренутка, за свој Дан државности, налази у сложеним међународним околностима, а њено руководство је изложена сталним притисцима.

“Тако је и Република Српска, за коју су неки давно предвидјели крај, али, ето, није им се десило и остварило. Али они нису одустали да покушавају да Републици Српској наметну оквир у коме би она била празна љуштура и предмет незадовољства нас који тамо живимо”, рекао је Додик.

Зато је, истакао је Додик, важно имати свој дан државности у Републици Српској 9. јануар.

“Није то безазлена прича, како желе да нам покажу, јер то се напросто не може мијењати. То је нешто што се догодило, то није нешто што се треба догодити па да можете то да креирате, него се догодило – 9. јануара 1992. године – формирана је Република Српска и она данас са Србијом представља двије организоване државе српског народа на овим просторима”, поручио је Додик.

Србија данас обиљежава Сретење – Дан државности, у знак сјећања на 15. фебруар 1804. године када је подигнут Први српски устанак под вођством вожда Карађорђа и када је 1835. године донесен Сретењски устав, први модерни Устав Србије.

Подијели: