Дан Републике Српске прослављен достојанствено

11.01.2023.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је у интервјуу Срни да је Дан Републике Српске прослављен достојанствено на радост свих њених становника, те да је на површину избацио све оне са којима се Српска свакодневно бори по различитим питањима.

“Изузетно сам задовољан и поносан што смо и ове године Дан Републике прославили на достојанствен начин, онако како се славе рођендани оних које волимо. Било је свечано у свим крајевима Републике Српске, чиме смо показали и саборност у прослављању тог важног и великог датума у нашој историји”, истакао је Додик.

На питање да прокоментарише разне оптужбе и увреде поводом обиљежавања 9. јануара, Дана Републике, Додик је рекао да су се неки око нас радовали, неки приговарали, неки други наставили да фалсификују нашу историју.

“Тих дана нисам хтио да одговарам на увреде, пријетње и различите квалификације да не бих кварио програм прославе Дана Републике, а добро сам запамтио и лијепе и ружне ријечи које су нам упућиване и прије самог празника и током манифестације, а видим да се духови не смирују ни након што је ватрометом у ноћи, 9. јануара, окончан званични дио обиљежавања Дана Републике, за који чујем да је, бар по писању сарајевских портала, подсјетио Сарајлије на рат. Да није комично било би трагично. Камо лијепе среће да смо четири године једни друге плашили ватрометима”, истакао је предсједник Републике Српске.

Када је ријеч о понашању западног дијела међународне заједнице, Додик је рекао да је то било очекивано – пријетње, позивање на уставност, осуде.

Додик је нагласио да они, који су стотине пута прегазили Устав БиХ, овдје се понашали као домаћи политички актери, и још се понашају тако, некога позивају на Устав. “Комедија и то у више чинова”, оцијенио је Додик.

Што се тиче оптужби и увреда које долазе из Сарајева, предсједник Српске је истакао да из политичког Сарајева долази иста мантра.

“Како су само заборавили да су и Бошњаци и Хрвати годинама долазили на Дан Републике Српске и није им сметало што је то 9. јануар. Није им сметало ни што имамо свој Дан. Шта се десило у међувремену? Ко им је рекао: ‘Е, од данас то треба да вам смета?’ Зашто су се након више од 20 година обиљежавања Дана Републике Српске сјетили да је то дан који вријеђа несрбе? Зашто су онда све године долазили на нашу прославу? Јасно је шта је на сцени, јасно је и нама, али и обичним грађанима у Федерацији БиХ”, нагласио је Додик.

Он је рекао да је, колико је видио, највише буре дигло одликовање додијељено предсједнику Руске Федерације Владимиру Путину.

“Због тог одликовања дигла се таква прашина која није ништа друго него наставак антируске хистерије која је на сцени у западном дијелу међународне заједнице. Ја не желим да будем дио те хистерије, не желим да Република Српска ни БиХ буду дио тог антируског лудила које је завладало дијелом свијета. БиХ нема ниједан разлог да упре прстом у Руску Федерацију. Она је најдосљеднији и најпоштенији гарант Дејтонског мировног споразума. Руска Федерација никада није оспорила територијални интегритет БиХ, никада није спровела ниједну политичку нити економску акцију против БиХ, ни Републике Српске. Зашто би онда ико у БиХ био јањичар туђих војски”, указао је Додик.

Он је упитао чији рат ми треба да водимо, чак и када славимо своје рођендане. “Ја нећу да будем дио те приче, а не спорим другима у свијету да се сврставају како год желе”, поручио је Додик.

Он је указао да је предсједник Руске Федерације заслужио да му сваке године уручимо орден, и у томе нема дневне политике.

“Орден који му је додијељен има везе само и искључиво са његовим односом према Републици Српској. Стотину пута сам рекао да се ми нећемо сврставати у сукобу који траје између Руса и Украјинаца, па ни орден који му је додијељен нема никакве везе с тим”, појаснио је предсједник Српске.

Додик је подсјетио да је Путинова политика према Републици Српској континуитет, те да он тај континуитет поштује.

“Сви који данас од руског предсједника праве страшило, направили су много више споразума и послова са њим него ја или Република Српска. Ко зна и данас, у ери антуруске хистерије ко са њим тајно преговара. Зато је лицемјерно оптуживати мене или Републику Српску за отворену захвалност за указано поштовање и пријатељство које смо добили од предсједника Путина. У мојој природи није лицемјерје. Велики Дучић рече ‘подли пазар свршише у мраку’.

Видјећемо за пар година ко је у мраку завршавао послове, а ми смо на свјетлу дана одужили дуг према ономе ко нам је указивао поштовање и пријатељство годинама. И ми не тражимо да други дио БиХ аплаудира нашој одлуци, јер то и јесте наша, а не заједничка одлука. Да се Федерација одлучила на исти начин понијети према на примјер предсједнику Турске, који је, сви знамо, и јавно и тајно подржавао Бошњаке, ја не бих ништа рекао. Чудније би ми било да су они на ту подршку заборавили”, истакао је Додик.

Говорећи о реаговању амбасадора Украјине у вези са додјељивањем ордена предјседнику Руске Федерације, Додик је рекао да је то уличарски ријечник и да би њему по свим правилима дипломатске службе требало бити забрањено да улази у БиХ.

“Али, сви знамо каква је констелација односа у БиХ и да такву одлуку Република Српска сама не може донијети. Није добро дошао у Републику Српску, и то је оно што можемо”, рекао је Додик.

Он је навео и да је примијетио да су се пробудили и лажни историчари и квази аналитичари чије анализе отпилике иду до тога да прогнозирају да ће сутра сванути нови дан.

“Краљ Стефан Твртко Котроманић је потомак Немањића, краљ који је пјевао том истом Светом Стефану, који се слави 9. јануара у хришћанском свијету. Чак је и то мало историјско подсјећање било разлог за лавину мржње, увреда и историјских глупости које су просули некомпетентни историчари, који нису завирили ни у један архив током свог бављења науком. И та епизода око краља Стефана Твртка свједочи да политичко, медијско и научно Сарајево није склоно само да фалсификује историју из деведестеих година, већ и ону много старију, само не би ли доказали оно што се доказати не може”, истакао је Додик.

Све у свему, констатовао је предсједник Републике Српске у интервјуу Срни, Дан Републике Српске прослављен је достојанствено на радост свих њених становника.

“На површину је избацио све оне са којима се свакодневно боримо по различитим питањима. За нас ништа ново и ништа чудно”, закључио је Додик.

“Наредне године још свечаније”

Предсједник Републике Српске Милорад Додик најавио је да ће Дан Републике наредне године бити обиљежен још свечаније и радосније, истакавши да је 9. јануар био одговор на ранија скрнављења права Срба као конститутивних у БиХ.

Одговарајући на кривичну пријаву коју су против организатора прославе Дана Републике Српске Тужилаштву БиХ поднијела одређена удружења из Федерације БиХ проистекла из протеклог рата, Додик је рекао да им је боље да се навикну на Дан Републике.

“То је дан који цијели наш народ прославља, а они са тим глупим стварима настављају да скрнаве ионако нестабилан систем у БиХ”, рекао је Додик новинарима у Бањалуци.

Он је додао да је право свих да раде шта мисле, али да то није допринос опстанку БиХ.

“Српски народ у БиХ је изашао на референдум и рекао да је 9. јануар Дан Републике. То не може да се мијења. Формирање Републике десило се у миру”, рекао је Додик.

Према његовим ријечима, каснија дешавања направила су проблеме, посебно референдум 1. марта о сецесији БиХ из бивше Југославије, што је допринијело дестабилизацији и ратним сукобима, а не 9. јануар.

Додик је навео да су неприхватљиви наративи политичког Сарајева о 9. јануару, који је истински био одраз народне воље Срба у БиХ да се онемогући њихово прегласавање у Скупштини БиХ, како би српски народ заштитио своје националне интересе у БиХ.

“Послије 9. јануара одржане су још двије сједнице заједничког парламента на којима су учествовали Срби. Такође, бивша БиХ – социјалистичка и комунистичка, имала је Одбор за национална питања гдје је бошњачко-хрватска већина предвођена Алијом Изетбеговићем /СДА/ и ХДЗ-ом укинула могућност да се у Скупштини брани национални интерес конститутивних народа”, подсјетио је Додик.

Он је рекао да је управо Дејтонски споразум афирмисао три конститутивна народа као основне политичке субјекте у БиХ, те да се сталним причама да се 9. јануара нешто десило настоје фалсификовати историјске чињенице.

“Рат је почео када су Срби прегласани на поменутом незаконитом референдуму, који је подржала међународна заједница, као и након признања БиХ и њене одлуке о сецесији у којој нису учествовали Срби. Ратне чарке су кренуле два-три мјесеца након формирања Српске. Дакле, нико Српској не може импутирати ту намјеру”, појаснио је Додик.

Он је подсјетио да су се српски представници и тада позивали на мир и све чинили да са оснивањем Српске буду равноправан народ у БиХ.

“Ми ни данас не желимо да будемо у земљи у којој су угрожена наша права као колективитета и народа. Нећемо од тога одустати. Понављам, 9. јануар је био одговор на ранија скрнављења права Срба као конститутивних у БиХ. Нико није 9. јануара мислио да је то питање рата или да је то ратна одлука. Сматрали смо да је то политичка одлука, што се и показало”, рекао је Додик.

Он је подсјетио да је 28. фебруара 1992. године донесен први и изворни Устав Српске, те да је Српска потписник Анекса четири Дејтонског споразума, а то је Устав БиХ, и свих анекса тог споразума.

“Дакле, Српска је била фактор и прије Дејтона и Женеве. Она је потписала начела за долазак до Дејтонског споразума. Како онда може нешто раније формирано настати Дејтонским споразумом? Очигледно се покушава направити фалсификат који апсолутно не може проћи”, поручио је Додик.

Подијели: