Деблокирамо европску агенду – усвојићемо предложене законе и именовати министра финансија

22.08.2023.

Лидер СНСД-а Милорад Додик изјавио је да су партнери у власти на нивоу БиХ договорили да данас на сједници Представничког дома парламента БиХ буду потврђени закони о Високом судском и тужилачком савјету, омбудсману и о приступу информација, као и да буде изабран министар финансија у Савјету министара и потврђен избор замјеника предсједавајућег Савјета министара.

Додик је рекао да су договорили да сутра на сједници Савјета министара буду размотрени и потврђени закон о суду БиХ, односно измјене и допуне, као и да се утврде закони о вину и о странцима и упуте Представничком дому који ће то потврдити у наредних десетак дана.

“Све то биће потврђено на сјендици Дома народа 30. августа. То смо се договорили и усагласили и вјерујем да ће бити завршено како смо договорили”, рекао је Додик.

Он је навео да се на овај начин деблокира европска агенда и да БиХ буде спремна да до нове године добије преговарачки статус и да се у том погледу креће европским интеграцијама.

“То је циљ ове групе људи”, рекао је Додик новинарима након састанка представника владајућих странака на нивоу БиХ у Источном Сарајеву.

Састанку су осим Додика, из СНСД-а присуствовали Жељка Цвијановић, Небојша Радмановић, Никола Шпирић, те Сања Вулић, затим лидер ДНС-а Ненад Нешић, предсједник Демоса Недељко Чубриловић и замјеник предсједника те странке Споменка Стевановић, као и потпредсједник Уједињене Српске Милан Петковић.

На састанку су били и лидер ХДЗ-а Драган Човић, из Народа и правде Елмедин Конаковић и Денис Звиздић, из Наше странке Един Форто и Предраг Којовић, те СДП-а Нермин Никшић и Саша Магазиновић.

Предсједавајућа Савјета министара Борјана Кришто упутила је јуче у парламенту процедуру приједлог за именовање Срђана Амиџића за министра финансија и трезора.

Према ранијем политичком договору, то је позиција која припада СНСД-у и Републици Српској.

Подијели: