Додик: Ангажовање тужилаца на дан избора усмјерено на “уливања страха”

08.09.2022.

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је да најава Тужилаштва БиХ да ће на дан општих избора у појединим градовима распоредити тужиоце ради провјере појава евентуалних изборних превара није усмјерена на обезбјеђивање фер избора већ на “уливања страха”.

Додик је рекао да то први пут чује, истакавши да се залаже да се поштују највиши стандарди који важе у Европи истовремено наводећи примјер избора у САД 2020. године, гдје, како је рекао нема чега није било.

Додик каже да треба обезбиједити вољу народа, али да му се чини да има много спекулација.

Он је навео да се “у Сарајеву сада налази 40 британских обавјештајаца и да се тамо ради против Републике Српске и против политичких опција које они не желе како би промовисали и провукли политичке опције које они желе и које им одговарају”.

Додик је истакао да би такве политичке опције у Републици Српској ишле за тим да се обезбиједи брзи нестанак Републике Српске, што је британска политика.

Додик је рекао да се може очекивати да Тужилаштво БиХ покрене истраге те врсте, уз истовремени позив да то и учине и да питају по којем овлаштењу и ко је дозволио обавјештајцима улазак у земљу и бављење изборним процесом.

– Зар то није незаконито и притисак? Шта би било кад би нас 50 отишло тамо и почели роварење по њиховим мрежама и системима, вршили уцјене и ходали по терену, а имамо информације да они овдје ходају по терену и врше притисак на народ. Замислите то тужилаштво које дозвољава да то странци чине како би креирали амбијент за своје фаврите у Српској, БиХ – додао је Додик.

Подијели: