Додик: У Бриселу сам представио интересе Републике Српске

12.05.2022.

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је да је на разговорима у Бриселу, без оклијевања представио интересе Републике Српске која инсистира само на Уставу, али и истакао да ће се тешко одржати територијални интегритет и суверенитет БиХ уколико се настави са рушењем Устава.

Додик је рекао да је очигледно да је у администрацији Брисела Република Српска конотирана као фактор неког проблема, те истакао да је током јучерашње радне вечере лидера региона са шефом дипломатије ЕУ Жозепом Борељом нагласи да није тачно.

– Било ми је драго што сам имао прилику да поставим питање – да ли је могуће да се очува нечији територијални интегритет, што за мене није спорно, али како је то могуће успјети ако рушите Устав те земље? Је ли познато игдје у свијету да постоји земља која је очувала територијални суверенитет и интегритет, а да је срушила Устав – рекао је Додик новинарима у Бањалуци одговарајући на новинарска питања.

Додик је рекао да таква земља сада постоји и да је то БиХ, те оцијенио да ће се то веома тешко одржати.

– Нама је јасно да неке западне земље предвођене Америком траже да се овдје спроводе њихове политике, а не нормативно правни акти какав је Устав БиХ. Ми инсистирамо на Уставу. И још један апсурд у БиХ, ми који инсистирамо на Уставу смо проглашени да рушимо територијални интегритет и суверенитет, а не рушимо – ми хоћемо Устав. Устав је рекао какав је територијални састав БиХ и какав је суверенитет – навео је Додик.

Истакао је да је враћање снаге Уставу БиХ тешка борба која се мора водити.

– По том принципу ми смо уставобраниоци, а не уставорушитељи. Уставорушитељи су неки други на овим просторима. Веома је тешко данас бити уставобранилац у БиХ јер они који желе другу БиХ, обећану муслиманима, су данас јаки и повријеђени и сада, због овог сукоба у Украјини, сматрају да је дошло вријеме да се све то ријеши на начин како они хоће – рекао је Додик.

Он је рекао да су то све тешки изазови, али да је руководство Републике Српске опредијељено за Републику Српску у позицији како је предвиђено Уставом БиХ.
– Можемо то да подржимо. Свака друга БиХ за нас је неприхватљива. Трпимо је али ћемо је промијенити – рекао је Додик.

Одговарајући на новинарска питања, Додик је рекао да враћање надлежности Републици Српској није процес који се може десити у једном дану или години.
– Неке ствари од тога мораће да ураде и генерације које ће доћи иза нас – рекао је Додик.

Српски члан Предсједништва БиХ је рекао да званичници у Бриселу и даље сматрају да је Кристијан Шмит високи представник у БиХ.

– То је потпуна неистина, то је потпуна лаж и само од нас зависи кад ће то једног дана као апсурдним у понашању прихватити и бриселска администрација. Сваки догађај, без обзира какав, па чак и негативан, у себи носи нешто добро. Добро у овом случају је да се види лицемјерје и намјере које иду за тим да Републику Српску учине, не само више потчињеном, него и глупом – рекао је Додик.

Он је рекао да би прихватање Кристијана Шмита као високог представника, иако га није именовао Савјет безбједности УН, представљало “нашу националну глупост”.

Упитан како лидери региона, са којима се састао у Бриселу, виде ситуацију у БиХ, Додик је рекао да је БиХ за све ексцес.

– То говори о томе да је у БиХ, без обзира на напоре који су улагали странци, једина кохезивна снага још увијек у тих пар административа који су у оквиру Стејт департмента, бриселске администрације и онога што ровари Велика Британија овдје – рекао је Додик.

Он је упитао како је могуће да бриселска администрација објасни владавину права на којој је заснована ЕУ у условима када Кристијан Шмит није именован у Савјету безбједности УН.

Подијели: