Додик: У оваквој БиХ нема правде за српски народ

15.05.2022.

Милорад Додик, српски члан Предсједништва БиХ, рекао је поводом обиљежавања “Тузланске колоне” да у БиХ нема правде за српски народ, јер за овај злочин нико није одговарао.

“Данас кад се сјећамо злочина над припадницима ЈНА у ‘Тузланској колони’ моје мисли су са породицама убијених војника. Упорно одбијање правосудних институција да процесуирају одговорне за овај злочин још је један у низу доказа да у оваквој БиХ нема правде за српски народ”, навео је Додик на Твитеру.

Додао је да нас сви почињени, а некажњени злочини над Србима “трајно подсјећају на нашу борбу за слободу и не смијемо да их заборавимо.”

Муслиманске снаге су 15. маја 1992. године мучки напале колону ЈНА у Тузли која је, на основу претходно постигнутог договора, требало да напусти тузланску касарну.

У нападу из засједе убијена су 54 припадника ЈНА, 78 рањено, док су 44 припадника ЈНА заробљена, од којих су петорица касније убијена, а остали злостављани и мучени.

Нападнута је 92. моторизована бригада ЈНА, која се у договору са властима Тузле мирно повлачила из касарне “Хусинска буна”.

 

Подијели: